Annons:
Etikettfödoämnesallergi-intolerans
Läst 10593 ggr
[Tassy]
2/24/10, 12:23 AM

Laktosintolerans

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att vara laktosintolerant innebär att man saknar ett enzym för att bryta ner laktos naturligt, som tur är finns en hel uppsjö av laktosfria mejeriprodukter numera.

Laktosintolerans innebär att man saknar enzymet laktas som har i uppgift att bryta ner laktosen (mjölksockret). Detta kan leda till en trulande mage med magsmärtor, gaser och diarée.

Detta är alltså inte samma sak som att vara allergisk emot mjölk, det är en helt annan sak. Mjölkallergi innebär att man inte tål själva proteinerna i mjölken.

Är du drabbad av laktosintolerans finns det både många välsmakande produkter som är befriade ifrån laktos, och dessutom finns det läkemedel att tillgå för de som behöver. Läkemedlet i sig är egentligen helt enkelt enzymet laktas som man tillför kroppen, och som verkar en kort stund.

Kom bara ihåg att de flesta mejeriprodukter innehåller laktos, inte bara mjölk. Därför är det viktigt att läsa innehållsförteckningen noga, alternativt hålla sig till den laktosfria avdelningen i mataffären.

Laktosintolerans kan man inte testa sig för, så misstänker du att du är laktosintolerant så räcker det med att utesluta laktosen ur kosten oftast. Det är endast om du blir väldigt dålig eller om det inte hjälper att ta bort laktosen ur kosten som du behöver söka läkare, då för att kolla så du inte är mjölkallergiker.

Annons:
Loucar
2/24/10, 9:40 PM
#1

Tassy jag har blivit testad för laktosintolerans på sjukhus, fick dricka nån lösning och sedan stack de mig ett antal gånger en gång i kvarten för att mäta något.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Tassy]
2/24/10, 9:53 PM
#2

Då har jag fått felaktig information av min läkare Glad tack för upplysningen.

Loucar
2/24/10, 10:08 PM
#3

Det kan ju ha ändrats för det är nog 10 år sedan jag gjorde detta, min husläkare är ju privat och han sa att det är en dyr test men att han tycker det var bättre att jag fick ett besked, så jag fick remiss till Akademiska Sjukhuset.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Tassy]
2/24/10, 10:17 PM
#4

Okej, min sa bara att man inte kunde se på något test av något slag, och att det enklaste att få reda på var att prova laktosfritt eftersom utbudet av dessa varor är så stort och av god kvalité nuförtiden, och det kan jag ju hålla med om, att det är enklast att plocka bort det bara Glad Det är ju ingen jätteomställning i kosten precis.

Loucar
2/24/10, 10:20 PM
#5

Precis mår man bättre av något så ska man ju äta/dricka det helt rätt inställning. Kan tilläga att testet var negativt men i perioder måste jag använda laktosfria produkter och ibland kan jag använda vanliga produkter i mat just nu har jag en bra period men att dricka vanlig mjölk kan jag inte göra men syndar ibland för att det är så gott.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Tassy]
2/24/10, 10:26 PM
#6

Jag fick berättat för mig att endast 5% tål laktosen egentligen, resten av befolkningen är laktosintoleranta i varierande grad. Ofta är man väldigt lite känslig och märker inte utav det, men hamnar magen i olag eller om man är känsligare kan det bli som för dig (och mig med). Då behöver magne vila upp sig igen Glad andra måste ständigt avstå från laktosen helt.

Annons:
Bergspuman
2/25/10, 6:18 PM
#7

Min mamma fick laktosintolerans på äldre dagar, efter att i många år haft problem med magen. Hon trodde det berodde på en envis kvardröjande magbacill från en Afrikaresa, men det visade sig vara mjölken.

Nu känner jag mig en smula orolig för att det ska drabba även mig… Man tenderar ju att ärva föräldrars sjukdomar… Men pappa har inte drabbats, får hoppas jag brås mer på honom där :-)

kaka1234567
2/27/10, 3:47 PM
#8

Bra artikel=9

Många jag känner är laktosintoleranta och väldigt mycket.men nu har en av som kunnat ära vanligt smör och drika mjölk.

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

[ezme]
2/27/10, 8:10 PM
#9

Var på kurs om matallergier och föreläsaren pratade om att det är viktigt för en person med laktosintolerans att inte utesluta vanlig mjölk helt och bara äta laktosfria produkter, vilket resulterar i att man blir sämre fortare i sin laktosintolerans utan bör med fördel pröva sig fram hur mycket vanliga mjölkprodukter man tål att få i sig utan att bli dålig.

Ylva_87
3/1/10, 12:19 AM
#10

På mig har dom tagit blodprov för att konstatera laktosintollerans, så det låter konstigt om man inte kunde testa det…

[Tassy]
3/1/10, 1:21 AM
#11

Låter som att jag har haft en snurrig husläkare som sa att man inte kan testa för laktos. Eftersom han sa så tog jag aldrig upp det med allergiläkaren.

Hoppfull
3/1/10, 1:57 PM
#12

Även jag är testad på mjölk genom blodprov så det är nog möjligt att göra.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

[BonnieL]
3/5/10, 7:57 PM
#13

Bra artikel! Tycker det är jobbigt när vissa tror att laktosintolerans och mjölkprotein är samma sak. :/

Annons:
Ofelia
3/7/10, 12:20 AM
#14

#9

Man testar för laktosintolerans genom att tillföra laktos i ren form och sedan med 15 minuters mellanrum ta blodprov för att kolla hur mycket av laktosen man lyckas bryta ner. I mitt fall var det 0 och för mig hade det inte hjälpt att äta lite laktos , jag hade inte klarat mer genom att "träna".

För övrigt så blev jag senare total allergisk mot all mjölkprotein så numera är det helt uteslutet med alla mjölkprodukter.

[Tassy]
3/7/10, 12:27 AM
#15

#14 Tack för informationen, då är jag med lite mer på hur man kollar. Glad

Ylva_87
3/7/10, 7:07 PM
#16

Fast så som Ofelia skriver gjorde dom inte på mig. På mig tog dom bara ett vanligt blodprov som skickades på analys. Så det finns nog flera sätt att göra det på :)

Hoppfull
3/8/10, 11:45 AM
#17

#16 Samma på mig, ett vanligt blodprov vilket de kunde utläsa att jag saknade alla enzymer för att bryta ner mjölkprodukter överhuvudtaget. Mycket enkelt, snabbt och smärtfritt.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

feiner
7/7/10, 1:57 AM
#18

Också gjort test på sjukhus. Men en doktor jag gick till sa att laktos intolerans är inbillning och att det bara var att börja med mjölkprodukter igen. Morr, jag sa ifrån att den doktorn vill jag inte se igen, klåpare. Sådan idioti underminerar branschen.

[Tassy]
7/7/10, 2:08 AM
#19

#18 Bra att du stod på dig. Skrämmande dåligt av den läkaren! Förvånad

Punkten
7/7/10, 3:18 PM
#20

Två gånger åkte jag in med akuta magsmärtor på sjukhuset varav ena gången fick jag avsluta en lägervistelse tidigare med ambulans in. Jag låg bara och vred på mig och skrek. Båda gångerna var läkarna snabba med att komma med diagnosen blindtarmsinflammation. Som tur var stod pappa på sig och sa ifrån gällande en operation de inte var säkra på. Jag vågade inte åka in när jag fick ont längre. Men en homeopat hjälpte mig, något jag var väldigt skeptisk mot och fortfarande är. Men han gjorde lite tester och kom fram till att jag var laktosintollerant. Efter att ha testat är jag nu flera år senare säker på det.

Så gällande allergier/intollerans de inte gör med pricktest osv vidare är jag lite skeptisk till.

Annons:
Upp till toppen
Annons: