Födoämnesallergi/intolerans

Ananas - En riktig luring

2010-02-25 17:31 #0 av: [Tassy]

Många får lätt känningar utav ananas, i synnerhet färsk. Men är det allergi det är frågan om?

Svaret är både ja och nej, men mestadels nej. Självklart finns de dom som är allergisk emot ananas, men inte sällan hör man helt friska personer säga att de tål allt utom ananas. Då kan man börja fundera.

ananasdrink.jpg

Vad är det som utlöser detta fenomen nudå? Jo, ananas innehåller en frätande syra som löser upp våra slemhinnor, vilket kan orsaka sårig mun. Oftast är tungan hårdast drabbad, och kinderna. Därbör bör man vara aktsam med ananasen och äta max 2 skivor åt gången, sedan behöver munnen vila några dagar för att slippa besvär.

Hur vet jag om jag är allergisk då? Om du får svullna läppar, domningar, stickningar, klåda och svalget känns svullet så kan du vara allergisk. Är du dessutom korsallergiker så löper du extra risk att drabbas.

Ananas brukar dock i allmänhet ses som en allergivänlig frukt, då man sällan har en riktig allergi mot den. Upplever du obehag så bör du givetvis låta bli frukten, men blir du bara lite skinnflådd behöver du inte vara orolig.


Anmäl
2010-03-02 15:09 #2 av: Mosaik02

jag tackar för den informationen Skrattande

just ananas är riktigt svårt att äta man blir mycket riktigt väldigt skinnflådd i munnen men åååh det är så svårt att låta bli för det är så grymt gott ju!

Anmäl
2010-03-02 15:20 #3 av: Loucar

Mycket bra artikel Tassy. Jag klarar som jag skrev i en annan tråd burkananas mycket bättre än färsk. Av den färska får jag blåsor i munnen samt att det sticker och svider i läpparna. Har även märkt att jag får detta problem med paprikapulver och röd paprika men övriga färger på paprika kan jag äta utan problem.

Anmäl
2010-03-02 15:55 #4 av: Bergspuman

Jag käkade pomelo i söndags, och upplevde det fenomenet. Inte svullna läppar, men det sved och brände i munnen och kändes väldigt obehagligt!

Så någon mer pomelo blir det inte.

Anmäl
2010-03-02 16:03 #5 av: Linda

Jag har hört att det är c vitaminet som gör det.

Även citrus frukter kan ha samma verkan.

Mvh Linda

Anmäl
2010-03-02 16:12 #6 av: Bergspuman

Ah det förklarar ju det hela.

Jag har undvikit citrusfrukter mer och mer senaste åren, det slog mig häromdagen men jag avfärdade det med att citrus kan vara lite starkt för en med tendenser till magkatarr (syran). Har märkt att magen kan bråka lite om jag ätit apelsiner.

Men jag kanske bara har dragit mig för den där svidande känslan i munnen.

C-vitamin finns det ju annars rikligt av i t ex kiwi, det äter jag mycket.

Anmäl
2010-03-02 19:42 #7 av: LinaK

Jätte bra! Då får man minska ned ätandet av ananas då. Det är ju så fruktansvärt gott, det är väl därför den har den effekten Flört

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-02 20:20 #8 av: Linda

Ja det är verkligen gott, eftersom jag är träningsfanatiker brukar jag starta min dag med en fruktsallad med anans, sedan är det så mycket billigare att köpa den här i USA än hemma i Sverige så vi brukar alltid ha det hemma men som sagt för mycket c-vitamin gör munnen sårig.

Mvh Linda

Anmäl
2010-03-03 08:18 #9 av: Tatsja

Ananas och all citrus får jag sår i gom och läppar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-03-04 01:53 #10 av: claire

Det kliar runt min mun när jag äter ananas och samma sak med apelsin, men inte mycket av burkananas, bara pyttelite. Dock får jag inte utslag av något av dem, det kliar bara. Men mycket bra artikel :)

 

/Linn, 11 år.

Anmäl
2010-03-06 23:45 #11 av: Gunlog

Ananasen blir ännu godare när man grillar den... ;) Mycket gott att grilla en kotlett, en skiva ananas och en hemmagjord potatissallad... Enkelt och mycket gott... Det mesta av syran försvinner när man grillar ananasen...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2010-03-06 23:46 #12 av: [Tassy]

#11 Lite grillad majs och banan till det sen är det fest Skrattande mums.

Bra tips där med att syran försvinner.


Anmäl
2010-03-06 23:49 #13 av: Gunlog

Skär ett snitt i bananen på längden, lägg någon bit choklad i (för den som tåler det) och vira in i foliepapper. In i ugn eller på grillen, sen har du en efterrätt som heter duga! Även bananallergiker (ovanligt?) kan ev äta detta eftersom det har värmts upp!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2010-03-06 23:55 #14 av: [Tassy]

#13 Iallafall de flesta som korsreagerar på banan tål upphettad banan. Ren bananallergiker har jag faktiskt inte hört talas om. Glad Grillad banan med choklad är en klar favorit här. Gärna lite vaniljglass till också.


Anmäl
2010-03-06 23:57 #15 av: Gunlog

Det är snart dags att gå och lägga sig, men man blir ju riktigt sugen på att gå ut i trädgården och värma grillen! Tungan uteFlörtOskyldigSkrattandeCool

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2010-03-06 23:59 #16 av: [Tassy]

Fram med snöskyffeln och grilla lugnt Cool


Anmäl
2010-03-07 00:02 #17 av: Gunlog

Jag bor nere i södra skåne, så jag har inte så mycket snö längre. Kan glädja er lite längre upp att mina snödroppar har börjat vakna till liv. Har även sett några vintergäck... Det blir nog en grillning snart. Det är ju många som gör det året runt...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2010-03-07 00:18 #18 av: [Tassy]

Själv hör jag hemma i norrland, bland metervis med snö och -30c Skrattande


Anmäl
2010-03-08 01:05 #19 av: fridaas

#14 Jag tål inte banan varken den är uppvärmd eller inte, så visst finns det.

"rå" annanas kan jag faktiskt äta, trodde inte att jag skulle kunna, men jodå Glad

Anmäl
2010-03-08 23:34 #20 av: RuiXue

Annanas kan jag äta hur mycket som helst utan problem eller obehag. Och det är tur det för det finns ju nästan inget godare än färsk annanasSkrattande

Jennie


Anmäl
2012-03-18 19:13 #22 av: VoxBauers

Upplever samma symptom med Kiwi!

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2012-03-24 10:38 #23 av: Toto11

För att äta annas och slippa besvären (för de icke allergiska dock) ska man skiva de och låta de ligga i saltat vatten. De blir inte salta, tvärtom sötare =) och så slipper man den jobbiga syran och kan äta mer annanas!

Anmäl
2012-05-06 22:51 #24 av: ekoqueen

Jag upplever samma sak. Särskilt när jag äter en övermogen annanas. Visste inte jag var allergisk från början och undrade varför det kliade i halsen. Kiwi är också riktig luring

Anmäl
2012-05-12 23:08 #25 av: Cameo47

Jag ser ut som jag blivit misshandlad när jag äter ananas, kiwi och papaya. Fick ananasjuice på armen en gång och den svullnade upp rätt snabbt.

Anmäl
2012-05-13 10:03 #26 av: silverhuldra

Då har du antagligen en äkta allergi mot dessa frukter. Det är inge roligt när man snabbt svullnar upp, speciellt inte i ansiktet.  Välkomen hit till sidan föresten Glad

Anmäl
2012-05-28 21:30 #27 av: Chieko

Jag är helt frisk i övrigt, har reagerat på en sorts penicillin bara... Men färsk annanas reagerar jag en del på. Förutom svidande på tunga/gom/svalg så blir jag varm i huvudet och kroppen. Har någon gång hört att det är en försvarsmekanism för att ananasen inte vill bli uppäten, så det borde vara värre när den är omogen.

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-11-03 19:06 #28 av: Zepp

Mnjae.. syran tror jag nog mindre på utan snarare Bromelain, vilket är ett växtgift eller snarare enzymer som skall fungera som försvar mot svamp och bakterier.

Det bryter ner proteiner och förekommer i hela växten mest i stamen och skalet, minst i fruktköttet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain

 

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2012-11-12 01:47 #29 av: grodprinsessa

Ny här och håller på Zepp!! Ananas används just på grund av enzymerna för att bereda kött i så som möring osv.

Detta bryter ju självklart ner de proteiner vi har i munnen och slemhinnor som är såpass känsliga är det nog inte så käckt att utsätta dessa för ananas som innehåller rätt mycket bromelain för vår klena byggnad =P

sedan kan det ju säkert vara fler saker man kan reagera på... jag börjar dels blöda i munnen och dels få jobbigt med andningen och svullnar upp... dock funkar tillagad ananas bättre för mig också och då kan jag smaka några små bitar. =)

Anmäl
2012-11-16 22:09 #30 av: [ElisabethYL]

Varmt välkommen hit grodprinsessa!

Anmäl
2012-11-16 22:14 #31 av: Zepp

Papain i papaya har liknade funktion och används oxå som tenderiser för kött.

Samt skapar lätt irritation, speciellt om man har öppna sår.

Det luriga med både Papain och Bromelain är att enzymerna klarar väldigt brett PH samt olika temperaturer.

Men trots allt så bryts de ner vid tillagning.. antagligen därför som Annanas på burk är mildare än färsk?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2012-11-16 22:21 #32 av: grodprinsessa

#30 taack Elisa! ^^

 

Anmäl
2013-02-13 14:20 #33 av: Medicus


Det är riktigt men hosunga danskar är det inte ovanligt med sk sekundär födoämnesallergi, dvs orsakad av primär alergi mot något pollen ( kiwi allergy 7.8%, hazelnut (6.6%), pineapple (4.4%), apple (4.3%), orange (4.2%), tomato (3.8%), peach (3.0%) and brazil nut (2.7%). Det är också mycket vanligare i tropiska och subtropiska länder.

Pollenallergiker kan få klåda i halsen, tandkött osv när man äter.

Det finns mist två ämnen i annanas som "korsrea<gerar " med pollen: Profilin som finns, i närstående former, i nästan ala gröna växter och deras pollen och ett anat ämne som bl.a. finns i papaya.

Så nog finns det verklig allergi också

Anmäl
2013-02-20 12:45 #34 av: [Tassy]

#33 Jo, det står strax under ingressen också. Artikeln är främst till för att avfärda "allergi" när folk får problem av enzymet i ananas som löser upp t.ex. slemhinnorna i munnen, som ju inte har något som helst med allergi att göra.

I stycket näst längst ner har jag skrivit om tecken på riktig allergi mot ananas, som detta enzym inte orsakar.

Så jag har inte sagt någonstans att det inte finns en verklig allergi.


Anmäl
2013-03-03 09:40 #35 av: mamma_mo


Angåenden Grillad Banan så kan det stämma för då hettar man upp PROTEINERN, man brukar tåla bättre då man helt sonika "kokar" sönder proteinerna  man regerar på, men man kan också reagera på besprutningar av frukter osv . Själv brukar jag koka upp låglaktos mjölk när jag bakar expl bullar då tål jag brödet bättre.

 

Mvh mamma_mo

Anmäl
2014-07-08 08:38 #36 av: Zolah

om man börjar blöda och få svullen tunga då?

Anmäl
2015-03-12 09:09 #37 av: StuteriQveiar

Har en fråga.
Jag brukar reagera med oral svullnad, stickningar och domningar, klåda på läpparna och hettande kinder av färsk ananas.
Igår efter att ha ätit burkananas blev jag rödflammig på bröstkorgen, fick allmän klåda, hettande ansikte och endast liite känningar i munnen.
Jag blev frasig med några få utslag tillsammans med rodnaden i ansiktet, och på bröstkorgen några svullnader som större myggbett (1-2cm ø), samt några mindre av samma typ. Dessa kliade dock inte mer än resterande klåda från topp till tå. Kliar mig som om jag har loppor över hela kroppen 😉, fast utan utslag på resterande del av kropp.
Just detta med flammor, myggbettsliknande utslag och allmän klåda är nytt för ananas. Kanske pga att jag tog en liten färsk tomat 1-2 timme före burkananasen?
Har ingen "vanlig" födoämnesallergi enl allmän allergiscreening. Ej heller "vanlig" allergi mot timotej, björkpollen etc enligt allmänscreening via blodprov.

Jag får samma reaktion av silversmycken och andra metaller. Silversmyckena behöver dock ha kontakt med huden i
1-1,5 tim innan reaktion (Sterlingsilver).

Har nu fått remiss till Allergimottagningen för utredning av fler födoämnen, samt min metallallergi (kraftiga allmänsymtom)
Är ASA intolerant, NSAID intolerant, reagerat mot penicillin.

Känner mig förvirrad...

Anmäl
2015-03-12 09:15 #38 av: StuteriQveiar

Har även kollat IgE. Ej påvisbar.

Anmäl
2015-03-12 10:16 #39 av: OlgaMaria

Nickelallergiker kan reagera på konserverad mat. Vet inte om det är endast nicklet som kan ge reaktion i konservburkar dock. Kan ju vara annat som spelar in också.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.