Annons:
Etikettpollenallergi
Läst 18317 ggr
[Tassy]
2010-02-27 21:23

Pollenallergi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Pollenallergi är ett samlingsnamn för allergiska reaktioner på växtpollen som finns i luften under vår, sommar och höst. Den absolut vanligaste pollenallergin är björkpollen, men även hassel och al är mycket vanliga. Sedan har vi gräset och gråbon som också ställer till med oreda i sommarvärmen. Blommorna brukar också dra sitt strå till stacken.

Olyckligtvis är pollensesongen mycket lång, från tidig vår till sen höst kan man bli utsatt. Turligt nog är det inte fullt lika vanligt att reagera på alla sorters pollen, utan man är oftast drabbad antingen vår, sommar eller sensommar/höst. Men givetvis kan man ha oturen att drabbas av hela svängen.

Pollenallergi är vanligaste bland tonåringar och brukar mattas av på ålderns höst.

Korsallergier brukar man få som ett brev på posten med pollenallergin, vilket innebär att man reagerar vanligen på födoämnen som har liknande allergener som det pollen man inte tål, vilket gör att kroppen reagerar även på det.

pollenkollage.jpg

Björkallergi korsreagerar man främst på Roasaceaefamiljen, Rossläktet. Det innefattar bland annat stora och små stenfrukter, äppelfrukter och skenfrukt. Al, björk, bok, ek, hassel och pors korsreagerar, det är björkallergin som då vanligen är huvudallergin som gör att man reagerar på de övriga. Tänk på att björkpollenallergiker därför kan reagera på porsbrännvin.

Här följer några av de vanligaste exemplen: äpple, plommon, persika, nektarin, mandel, trädnötter, körsbär, aprikos, morot, selleri, potatisskal, kiwi, jackfrukt, sharonfrukt, cikoria, jordnöt och andra ärtväxter.

hazelnut.jpg

Vid gråboallergi brukar kan man korsreagera på bland annat följande: morot, solrosfrö, kamomill, honung, selleri, persilja, paprika, koriander, anis, fänkål, kummin, lök, vitlök, mango, senap och pistagemandel. Gråboallergikern får ofta också besvär av eterneller, torkade blomsterarrangemang.

Vid gräsallergi förekommer korsreaktioner på: vete, korn, råg, havre, tomat, jordnöt, ärta, soja,jordgubbe, smultron, lök och melon.

Vid törelallergi är det ofta gummiträdet man reagerar på, detta ger reaktioner på bland annat gummi och latex. Korsreaktioner fås ofta på: avocado, banan, jordgubbe, tomat, kastanj, valnöt, körsbär, nektarin, persika, plommon och skaldjur. Törel kan korsreagera på Benjaminfikus.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
[Pirkkolino]
2010-03-06 20:05
#2

Rynkar på näsan Och eländet börjar snart igen ordentligt.

Pirkko

Mosaik02
2010-03-07 22:50
#3

Aatjo! jotack eländet har nog redan börjat där jag bor både jag o sonen nyser kliar oss i ögonen och torkar våra näsor just nu

vi bor på västkusten och det är inte ovanligt att det sätter igång nångång i mars

men i alla fall så är det nog en god idé o börja medicinera redan nu

[ElisabethYL]
2012-05-13 08:49
#4

Host host, ingen rolig årstid nu… Men jag tycker ändå fortfarande om våren Obestämd

silverhuldra
2012-05-13 09:58
#5

Våren är vacker men tyvärr känns den också, fast det är ju ingen skillnad på sommaren i den här familjen Obestämd Det blir till att vara inne de värsta dagarna, nu har det varit regn några dagar här så då kunde alla vara ute hur mycket de ville - men å andra sidan vem vill vara ute i  ösregn….

Mvh. Silverhuldra

smurfan37
2012-05-24 12:20
#6

Min dotter på två år har fått astma o e pollenallergiker. Nu undrar jag hur ni gör med vädring, o tvätt o utevistelse?? Folk säger att jag inteska hänga tvätt ute eller vädra nåt. Ha stängda dörrar.

Men vi e ju ute hela dagen, vi bor på landet hon går på ett dagis där dom e ute jätte mycket. Ska vi stänga inoss hela sommaren??? Då dör vi snart av värmeslag!!!

Hjälp, lite tips mottages tacksamt!!!

Annons:
[Tassy]
2012-05-24 12:33
#7

Man får ju kompromissa för att få en så dräglig vardag som möjligt tycker jag. Passa på att vädra ut strax efter regn t.ex. när luften är ren och fräsh.

Luftrenare använder jag själv, och vädrar de dagar jag känner är bättre. Jobbiga dagar är det stängt som gäller.

Hänga ut tvätt är big no no för mig, tyvärr.

Utevistelse är jag tvingad att anpassa mig, jag kan helt enkelt inte promenera i parken, jag blir så fruktansvärt dålig. Jättetråkigt, men jag blir bara sämre om jag trotsar, och riskerar att få nya allergier.

smurfan37
2012-05-24 12:50
#8

Låter som om du har det jätte jobbigt!

Blir så leden att min lilla tjej drabbats av detta.  Får väl ta till mig detta o se över vad som behöver göras. Varför en luftrenare? E det bra till att ta bort pollena man fått in?

[Tassy]
2012-05-24 16:37
#9

Luftrenaren tar bort pollen, beroende på modell upp till 99,98%, så nästan kliniskt ren luft kan du få. Kan vara bra till iallafall dotterns sovrum, så hon får vila ordentligt nattetid.

I början var det väldigt jobbigt för mig, nu när jag lärt mig bättre hur allergierna fungerar så fungerar det oftast väldigt bra trots allt. Det är att vänja sig vid allt som är tufft. Saker är inte längre så självklara och enkla helt enkelt, men det blir bättre. Glad

[Vargöga]
2012-05-24 17:23
#10

Jag är en sån som är drabbat alla tre årstiderna. Rynkar på näsan Märker nu att min medicin inte hjälper mig en hel dag och nyss var jag ute en kort sväng och fick problem direkt.

Har en rad olika korsreaktioner och det förvärras då det är pollen ute.

karro1999
2012-08-12 21:12
#11

jag får ibland svårt att andas av pollen men den värsta tiden är över nu tur

Upp till toppen
Annons: