Födoämnesallergi/intolerans

Mjölkallergi

2010-02-27 18:22 #0 av: [Tassy]

Att vara mjölkallergiker skiljer sig en hel del mot att vara laktosintolerant. I denna artikel kan du läsa mer om vad det egentligen innebär.

Mölkallergi är en av de mer allvarliga allergierna som inte allt för sällan kan leda till anafylaktisk chock. Det är proteinerna i mjölken som skapar den allergiska reaktionen, till skillnad ifrån laktosintolerans som innebär att kroppen inte kan bryta ner mjölksockret, vilket leder till en bråkig mage.

Allergin uppkommer ofta hos småbarn och kan växa bort inom några år. Det är egentligen ganska sällsynt att den här typen av allergi hänger med in i vuxen ålder. Givetvis kan allergin dyka om hos och förekommer bland vuxna också.

Har man ett mjölkallergiskt barn bör man undvika sojaprodukter då mjölk och soja har liknande allergener, vilket kan leda till sojaallergi också.

ko_kalv.jpg

Mjölkallergi kan variera stort i hur allvarlig den är från person till person. En del tål att få i sig några klunkar utan märkbara besvär, medan andra kan drabbas av anafylaxi av mjölkångor ifrån exempelvis en kastrull med mjölk som uppvärms. Ytterligare andra kan reagera på mjölk som finns i allehanda hygientariklar som till exempel tvål och lotion.

Vanliga symptom är diarré, magsmärtor, nässelutslag, andningsbesvär, exem, våldsam klåda, astma och kräkningar.

Behandling mot mjölkallergi finns idag inte, utan det är uteslutning av mejeriprodukter som gäller. Dock finns ett hyffsat stort utbud av mjölkfria produkter att ta till i stället.

Många rör felaktigt ihop mjölkallergi och laktosintolerans, därför gäller det att vara extra tydlig då ämnet är på tapeten.


Anmäl
2010-03-07 00:22 #2 av: Ofelia

Bra artikel!

Vill bara tillägga att för mig bröt allergin ut i vuxen ålder (50+). Tidigare var jag endast laktosallergisk.

Tyvärr så bröt detta ut då jag ätit LCHF en längre tid, med väldigt mycket mer mjölkprodukter än tidigare i kosten.

Det är fruktansvärt jobbigt och gör det svårt att äta ute, resa bort osv.

Anmäl
2010-03-07 22:56 #3 av: Mosaik02

vill inte verka petig men heter det inte korrekt sagt Komjölksproteinallergi?

sedan läste jag texten och blev lite fundersam att vissa kan dricka lite mjölk men inte alla men är det verkligen rätt? har vänner med just den här allergin och råden dom har fått är att dom ska inte varken äta eller dricka något med mjölk för man vet aldrig när eller om man kommer få en allergisk chock och då kan det gå riktigt illa

dock så gäller hela andra råd för laktosintolerans

Anmäl
2010-03-08 00:42 #4 av: [Tassy]

#3 Angående att dricka mjölken eller ej så handlar det i artikeln om hur hård allergin är. Det jag försökte beskriva är att en del blir tvärsjuka av minimalt, medan andra klarar att få i sig en del. Det var inte en uppmaning att man ska dricka det, utan en beskrivning på hur olika det kan te sig från person till person. Jämför med till exempel äggallergiker, vissa kan äta ägg i mat som är tillagad, medan andra kan inte vistas i samma rum som ägg som hanteras.

Komjölksproteinallergi väljer en del att kalla det, men det finns som som inte heller klarar till exempel getmjölk och liknande, därför valde jag att generalisera och bara benämna det som mjölkallergi. Artikeln berör ej specifikt komjölk, även om det är mestadels den som behandlas.


Anmäl
2013-08-01 11:00 #5 av: Nemilla

#2 Precis så för mig med. Haft laktosintollerans i flera år, nu har jag ätit LCHF i 1 år ungefär och kommit fram till att jag inte tål mjölkprodukter. Får hemska kliande utslag som sprider sig över kroppen.

Har dessutom celiaki, glutenintollerans och äter numera enligt paleo.

Anmäl
2013-08-17 17:10 #6 av: JonasDuregard

Värt att notera är att de flesta små barn som har komjölksallergi tillfrisknar när de blir större.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl