Födoämnesallergi/intolerans

Matallergi

2010-02-27 08:33 #0 av: Tatsja

Att vara allergisk mot det mesta i matväg och även gluten-laktosintolerant är inte lätt i vårat samhälle. Det gäller att se upp med vad maten innehåller.

Jag är väldigt matallergisk. Svamp, skaldjur, lever, nötter, mandel, citrus, allt som är rött, paprika, äpplen, päron, viss fisk, melon, all frukt med kärna som vindruvor, gluten-laktosintolerant. Att handla mat är inte lätt. Det gäller att läsa ordentligt, men ibland kan det bli fel. Texten på innehållsförteckningarna är ibland väldigt små och om det står på flera språk, så gäller det att kunna förstå tex engelska väldigt bra. Tack och lov så kan jag vara i närheten av nötter, än så länge.

Jag har inte alltid varit allergisk mot allt utom svamp och skaldjur. Det är förenat med livsfara för mig. Får jag inte vård snabbt så blir jag medvetslös och kan dö. Lever kunde jag äta när jag gick i småskolan. Älskar leverstuvning, sen i mellanstadiet så utvecklades allergin och jag blev tom inte insläppt i matsalen de dagarna lever serverades, utan fick äta i skolköket. Mandel blev jag allergisk mot  i vuxen ålder, likaså gluten. Att inte kunna äta en nybakad bulle eller bröd, känns som ett straff.

Verkar som om jag blir mer och mer allergisk. Kan inte gå på kinarestaurang, de använder mushroomssoja. Kan inte gå på fest och överraskas. Om de använder samma skärbräda eller bestick när de gör ordning maten, så är det livsfarligt för mig.

Var på en nyårssupè en gång. Blev serverad grön bandspagetti. Allt jag fick. De hade "glömt". Jag kunde inte äta något den kvällen. Känns väldigt orättvist.

När det gäller gluten-laktosvaror så har jag aldrig sett att det är extrapris på de varorna. T.e.x ett halvt kilo makaroner kostar runt 28 kr, som jämförelse, vanliga makaroner  ett kg kostar mellan 11- 16 kr. Känner ibland att jag lever på riskakor. Får alltid laga dubbel mat hemma och vara noga med hygienen på tillbehören. Stekpanna, kastruller, skärbräda, knivar. Räcker med att sonen skurit sitt bröd med min kniv och på min skärbräda, så blir jag dålig. Vi är tvungna att alltid hålla reda på vispar. Har min egen eftersom han tycker om sås med svamp.

Det var lite om hur vardagen kan vara för en som är hyperallergisk mot mat. Finns det fler som mig eller har ni frågor, så ska jag försöka svara så gott jag kan.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-02-27 12:18 #1 av: Mainebusters

Usch vad jobbigt för dig! Kan inte ens tänka mig hur det är.

Anmäl
2010-02-27 16:37 #2 av: [Spanaren]

Jag är SABA-resistant

SA = Salicylsyra

BA = Benesoesyra

Som bland annat finns i E 200-serien.

/kram Spanaren

Ps Plus annat som jag är allergisk mot

Anmäl
2010-02-28 09:22 #3 av: Tatsja

Det värsta är att jag upptäcker fler och fler.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.