Annons:
Etikettpollenallergi
Läst 18526 ggr
[Tassy]
2/22/10, 8:26 PM

Björkallergi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Björken och dess pollen kan under lövsprickningen förvandla allergikerns sprudlande vårglädje till vilken eländig mardröm som helst. Tack och lov finns både medicin och bot numera.

Björkpollenallergi är en av de allra vanligaste allergierna och verkar breda ut sig allt mer. Under lövsprickningen frånger sig björkarna stora mängder pollen, som kan orsaka allergiska besvär vid inandning.

Man kan drabbas av allt ifrån rinnsnuva, nästäppa, kliande ögon/näsa/hals, utslag och eksem till tung andning, depressioner, trötthet och allmän olustkänsla i kroppen.

För att undkomma de värsta besvären bör man undvika att vistas utomhus när pollenhalterna är höga i luften. Man bör heller inte vädra i hemmet, hänga tvätten utomhus eller använda björkris som dekoration vid till exempel påsken. Även om det kanske inte är så mycket pollen i björkris kan man ändå reagera på själva björkträet i sig om det vill sig illa.

Man bör även skaffa sig en bra medicin, antihistamin finns både receptfritt på apoteket och receptbelagt som fås utskrivet av din läkare. Dessa kan man behöva börja med redan under vintern för att tabletterna ska hinna uppnå maxeffekt tills lövsprickningen börjar. Olika läkemedel behöver olika lång tid på sig, så rådgör med läkare eller apotekspersonal om just din medicin.

IMG_6385_j.jpg

Just björkpollenallergi brukar medföra en rad korsreaktioner på bland annat äpplen, stenfrukter och hasselnötter. Frukten kan man prova att tillaga eller äta konserverad. Äpplen kan gå bra att skala. Det är dock inte alla som detta fungerar för, men ibland kan det vara värt att prova. Nötterna bör du dock låta bli helt och hållet.

För de som lider av svår björkpollenallergi kan immunoterapi/vaccination vara ett alternativ. Detta innebär att man under en längre period injicerar små små mängder av allergenet under kontrollerade former på en större allergimottagning där stora resusher finns ifall du skulle få en allergisk reaktion. Till slut "lär" man kroppen via vaccinationerna att björkens partiklar är ofarliga, och kroppen slutar reagera på det. Vilken frihet!

Annons:
[GunillaF]
2/27/10, 4:50 PM
#1

Tack för en bra artikel! Glad

kaka1234567
2/27/10, 5:25 PM
#2

Jag har deta =(

Bra artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Mainebusters
2/27/10, 6:28 PM
#3

Det kan vara svårt även med råa grönsaker. Kokta brukar gå bra!

Tack för bra artiklar!

Sunrise
2/27/10, 6:33 PM
#4

Jag är pollenkänslig, men jag är reagerar, inte än iaf, inte på några livsmedel/frukter/nötter annat än laktos. ^^

Mainebusters
2/27/10, 6:35 PM
#5

Var glad för det du! Flört  Men var medveten att det KAN komma…

Sunrise
2/27/10, 6:45 PM
#6

Ja *vara medveten* xD

Annons:
Mainebusters
2/27/10, 6:47 PM
#7

Hmm..kanske blev fel uttryck, men så du vet vad det beror på om det helt plötsligt börjar klia i svalget när du äter råa grönsaker eller en kärn/stenfrukt eller vad det nu kan vara som ger dig symptom.

Sunrise
2/27/10, 6:50 PM
#8

Jag förstod *nicka* (:

Upp till toppen
Annons: