Om sajten och IFokus

Underlätta för synskadade

2010-02-25 16:27 #0 av: [Tassy]

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus


Anmäl
2010-02-25 17:32 #1 av: Mainebusters

Och något mer som är irriterande: Oxå, åxå och så vidare. Jag är allergisk mot alla förkortningar av ordet också.

Men jag vill inte kalla det ofog att använda flera tecken som utropstecken. Max två av samma, det räcker. Det styrker liksom meningen.. (ja, jag gjorde två punkter på flit, för det blir en fundersam ton då, precis som jag vill ha det)

Anmäl
2010-02-25 18:49 #2 av: Loucar

Glöm inte de egengjorda smileysarna de kan inte skärmläsaren klara, de förutbestämda som finns när man klickar på den glada gubben går däremot bra.

Anmäl
2010-02-25 19:46 #3 av: [SvenA]

#1 Din text är väldig svår att förstå när man bara har hörseln att lita till

Anmäl
2010-02-25 20:30 #5 av: Mainebusters

#3  Är det parenteserna jag använde, eller är det för att jag stavade ordet också på olika sätt?

Eller är det innehållet i inlägget som är svår att förstå?

Anmäl
2010-02-25 21:15 #6 av: [SvenA]

Hela ditt inlägg är svårbegripligt men jag gissar

att du försöker tala omm olika sätt att skriva också på

Men det är min gissning inget annat

Anmäl
2010-02-25 21:31 #7 av: Mainebusters

Okej. Då vet jag.

Anmäl
2010-02-27 08:37 #8 av: Tatsja

Sen har vi dessa långa stycken utan mellanrum. Har man skärmläsare är det inga problem, men de med dyslexi eller andra lässvårigheter har problem.

Även jag som inte har några läsproblem, anser att långa stycken är jobbiga. Då scrollar man ner istället och ser vad andra svarat, vilket gör att trådskaparen kanske förlorar vad de menar.

Så tänk på att göra nytt stycke ibland för att underlätta läsandet. Det ser även bättre ut i skrift

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-02-27 11:29 #9 av: Mainebusters

#8  Håller med fullständigt! Långa inlägg är jobbiga att läsa. Även om man kan förstora texten. Det blir ointressant. Och du skriver bra, med korta stycken.

Anmäl
2010-02-27 15:39 #10 av: kaka1234567

Jag är dyslektiker med en svår dyslexi och tycker inte man ska behöva stycka in inlääg så dumt.Visst är de svårt att läsa me de är ju enu svårate att hoppa inlär till inläggen

 

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.