Kontaktallergi

Nickelallergi

2010-02-22 19:12 #0 av: [Tassy]

Nickelallergi är en form av kontaktallergi som kan uppstå vid känslighet mot metallen nickel som finns i bland annat mynt, smycken, dragkedjor och knappar.

Nickelallergi är nog den vanligaste kontaktallergin vi har idag, och siffrorna skjuter i höjden på grund av modetrenderna med piercingar och smycken överallt, som ofta innehåller just nickel.

Nicklet skapar en reaktion mot huden så kroppens immunförsvar går till anfall mot de berörda hudcellerna och förstör dem, varvid eksem, sårskorpor och vätskefyllda blåsor uppstår.

Denna typ av allergi uppkommer alltså via provokation, vilket innebär att det är något man kan drabbas av vid kontakt med metallen om man är känslig.

Nickelallergi är ett livslångt tillstånd och går ej att bota, därför gäller det att försöka undvika nickel i största möjliga mån. Apoteket säljer nickeltest som hjälper till att kontrollera ifall ett föremål innehåller nickel.

Om du måste ta i något som innehåller nickel finns särskilda vantar man kan använda för att skydda händerna ifrån direktkontakt med materialet.

På grund av den allt mer utberedda nickelallergin har man valt att införa regler som förhindrar många material från att innehålla allt för höga nickelhalter.

Risken för att drabbas utav nickelallergi avtar med åldern.


Anmäl
2010-02-24 00:03 #1 av: Mainebusters

Jag gjorde nickelallergi test för ett antal år sedan, då jag sysslade med montering av mobiltelefonbatterier. Vi som var känsliga fick remiss till hudkliniken. Där fick vi plattor på ryggen med ämnen under. Dessa skulle sitta tre dagar (tror att det var så) och sedan skulle dessa tas bort, och hade man då utslag efter ett dygn så hade man nickelallergi.

Vet inte hur man testar sådant nuförtiden, men någon kanske vet?

 

Anmäl
2010-02-24 00:07 #2 av: [Tassy]

Jag tror att man testar nickel via pricktest vanligen nu, men även apoteket till exempel säljer självtester.


Anmäl
2010-02-24 00:08 #3 av: Mainebusters

Ja, tekniken går framåt! Glad

Anmäl
2010-02-24 00:10 #4 av: [Tassy]

Ja tack och lov! Glad


Anmäl
2010-02-25 17:04 #5 av: LinaK

Jätte bra artikel =) Är själv nickelallergiker.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.