Kontaktallergi

Urticaria (nässelutslag)

2010-02-22 17:03 #0 av: [Tassy]

Nässelutslag är ett gissel som ofta hör allergiker till. Dessa utslag påminner ofta om små miniatyrmyggbett, men kan även vara som större upphöjda rodnader som sprider ut sig över olika områden på kroppen.

Det är ofta väldigt svårt att hitta den utlösande faktorn även om man gör allergiutredning, ibland kan det räcka med en hormonell förändring, plötslig kyla, värme eller intag av läkemedel för att trigga en känslig person. Mitt råd är att föra matdagbok för att hitta samband, och se över andra möjliga utlösande faktorer så som parfymerat tvätt- och sköljmedel, parfymkonsumtion och miljön runtomkring den drabbade. Är det pollensäsong är det ett potiensiellt riktmärke, likaså om besvären uppkommer snabbt efter intag av viss typ av mat.

Det finns två former av urticaria, ett akut som uppkommer inom kort efter man utsatts för allergenet, och en kronisk som kommer och går över flera månader.

Utslagen kan lindras med behandling, så kontakta Din läkare för mer information. Det finns även receptfria produkter på apoteket som kan hjälpa, fråga personalen för råd.


Anmäl
2010-02-27 15:15 #1 av: tjoffsa

Ja det har jag haft. pga av mycket medicinering..fy tusan va hemskt det va. allt bara blossa upp på sekunder mest på underarnmar men även hals ansikte.

En gågn tvätta jag kläder och råkde lägga i lite väl mycket tvättmedel då var HELA jag ett nässelutslag å jag grät för det sved och klia!

från fötter till ansiktet var det utslag. det som lindrar smärtan som var kalla blöta handdukar att dutta och hoppas det snart försvinner inom några timmar.

Anmäl
2010-02-27 15:16 #2 av: tjoffsa

fast nu har jag inte haft det på flera år =)

Anmäl
2010-02-27 17:45 #3 av: Bergspuman

Jag fick fruktansvärda nässelutslag av en medicin jag inte tålde, ett antiepileptikum jag var tvungen att äta en tid efter att jag hade fått stroke (blodpropp pga p-piller).

Det kom smygande, efter hand hadejag nässelutslag över hela kroppen, ut på tårna och yttersta fingerlederna, samt att jag blev röd i ansiktet och fick svullna ögonblock, svullen näsa, svullna läppar, svullna öron och det började svälla i halsen. Då insåg jag att det var dags att åka till sjukhuset.

På akuten sa en sköterska att det var det värsta hon någonsin sett. Jag fick tavegyl och något till jag inte minns. det hjälpte. Men det tog runt 2 veckor för utslagen att försvinna.

Efter det har jag inte haft någon sådan reaktion igen.

Anmäl
2011-10-15 00:13 #4 av: SundblomMaria

Över 4 år har jag haft detta dagligen, enorma blaffor, lång historia och plågsam som f-n.

Anmäl
2012-04-11 21:23 #5 av: Sofiatinnert

Jag får bla det vid allergiska reaktioner (vet fortfarande inte vad det är) får nästeutslag hela kroppen svullnar upp och samlar på sig vätska sen får jag svårt att andas :/ har en sådan reaktion just nu det är den 4 men kan inte för mitt liv komma på vad det är :(

Anmäl
2012-04-12 19:11 #6 av: [Lillfjanten]

#5  precis så reagerar en bekant, då hen blir allergisk mot nötter. kan du vara allergisk mot något livsmedel?

Anmäl
2012-04-12 19:26 #7 av: Sofiatinnert

#6 vi trodde det ett tag men det är det inte och jag för dagbok men det är aldrig något annorlunda :/ men antagligen något jag får i mig, det är gör svårt att hitta vad det egentligen han vara.

Anmäl
2012-04-12 19:42 #8 av: [Lillfjanten]

Det finns mycket man kan reagera på. Soja, vallmofrön, kokos mm. Tråkigt att du inte hittat boven ännu. Finns det något livsmedel som du vet att du inte tål?

Anmäl
2012-04-12 19:54 #9 av: Sofiatinnert

spenat, citron av dem får jag typ nare aktiga utslag runt munnen. annars ska det inte vara mer har varit allergisk mot mjölkprotein men det har växt bort.

Anmäl
2012-04-13 07:58 #10 av: NinjaKakan

Kommer ihåg när jag var liten och fick nässelutslag över hela benen upp till midjan. Där var inte en slät yta på mig då. Väldigt obehagligt.

Annars vet jag om att jag får det i kontakt med djur som jag inte tål, tex hästar. Som jag anvisas med att hålla på med ändå :P

Anmäl
2012-04-13 10:10 #11 av: [Lillfjanten]

när jag tränat eller städat så att jag är svett och måste torka pannan, då får jag utslag. likså vissa tider varje månad Flört

Anmäl
2012-04-13 16:56 #12 av: Sofiatinnert

kan det vara så att jag är allergisk mot svett? oO varit ute med hunden 3 timmar på rask prommenad och nu har jag utslag igen :/

Anmäl
2012-04-13 19:08 #13 av: silverhuldra

#12 det kan vara så att du just nu är överkänslig mot, mycket motion, svett/ salterna i svettet.

Om du kommer på vad det är som du reagerar på så kan det vara bra att ta en ev 2 antihistamintab en stund/timme innan du utsätter det för det du reagerar på - så du häjer tröskeln lite grann.

Ibland får kroppen spel och man hittar inte orsaken till återkommande nässelutslagsattacker. många gånger kan dessa återkommande utslag helt plötsligt sluta efter något halvår eller så. ( om man har tur ;-) ) Jag håller tummarna för att det löser sig för dig.

Anmäl
2012-04-13 20:20 #14 av: NinjaKakan

Jag får nässelutslag av saliv. Om det så är från ett djur eller från min kille. Och fattar inte varför -_-

Anmäl
2012-05-12 20:09 #15 av: MissManic79

Bifogar bild på hur jag såg ut av medicin mot ångest och plötsliga humörsvängningar (tror man), det kunde även bero på något virus. Fick söka akut pga att det satte sig över mun och i halsen, blodprover togs men de slarvades bort och jag kommer aldrig få veta vad det berodden på

Anmäl
2012-05-12 20:17 #16 av: silverhuldra

#15 tyvärr är det så att när det gäller urtikaria så får man i många fall inte reda på vad som orsakade det. Det kan vara så att det var medicinen och då lär det uppkomma igen om du får medicin med samma substans i. Är det p ga ett virus - tja då kanske det aldrig mer kommer tillbaka eller så får du det fler gånger.

Det är aldrig roligt att få nässelutslag och inte kunna reda ut orsaken av dom, det blir liksom en osäkerhet. Sen får jag nog säga att det var klantigt av dom att slarva bort provet - fanns det inga möjligheter att ta ett nytt prov, eller var utslagen borta då du fick reda på att det var borta?

Anmäl
2012-05-12 20:23 #17 av: MissManic79

Utslagen var borts, men då hade jag fått antihistamin utskrivet.

Precis innan så fick jag 3 nya mediciner och alla hade utslag som biverkning, kruxet var att min sambo hade mycoplasmabakterien i sig och det Kan ge utslag så det kan bero på medicinen eller mycoplasman

Anmäl
2012-05-12 20:26 #18 av: silverhuldra

aj då, tja då är det inte lätt att bena ut vart problemet låg. Det kanske var så att det helt enkelt blev för mycket för din kropp just då och hade någon av faktorerna varit borta så kanske du sluppit utslag. Det är ju svårt att veta.

Anmäl
2013-06-10 19:56 #19 av: [luneri]

Jag hittade en bra sida som handlar om nässelutslag: 

http://xn--nsselutslag-l8a.se/

Jag har kroniska nässelutslag utan att veta varför, och jag funderar på om det kan utvecklas till den akuta varianten nån gång i framtiden (har haft detta i ett år). Hur vet man om man behöver akutvård isåfall? 

Jag har läst att man ska söka hjälp om det sväller i halsen och i ansiktet. I ansiktet får jag ibland, men jag tycker inte det känns så värst akut. 

Kan det bli farligt om man inte söker akutvård om man är i det läget? 

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2013-06-13 17:13 #20 av: OlgaMaria

#19 Jag tror du kan känna skillnaden själv mellan "ok" och "akut". Har du någon medicin som hjälper att ta när det behövs. Kan vara bra att ha tillhands om det skulle bli värre någon gång.

Jag skulle väl tro att det är något du är allergisk mot. Har du gjort allergitest/testat att utesluta saker?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-06-14 20:53 #21 av: [luneri]

jag har receptfria antihistamintabletter, de hjälper med det värsta. Men jag blir trött, och jag får hemskt mycket aptit har jag märkt. 

Jag funderar också på det. Eftersom de aldrig försvinner. Jag har inte gjort test. Jag var hos hudläkaren för ett årsedan men hon föreslog inte att göra allergitest. Jag ska försöka få en ny tid, så får se vad de säger den här gången. Det känns lite som att de gett upp hoppet att hitta orsaken till utslagen eftersom det kan vara vad som helst. Så det känns inte så inspirerande att ta kontakt med dem. 

Hon sa också att jag skulle testa utesluta viss mat för att se vad det kan vara. Men om jag ska göra så, tar det lång tid att ta reda på vad det är. Det finns massvis med olika mat jag äter. Gluten eller mjölkprotein krävs ju också en längre tid att man utesluter för att se skillnad, om det nu är det som är orsaken. 

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2013-06-16 10:01 #22 av: OlgaMaria

#21 

Själv kan jag bara tolerera Kestine och Aerius av alla antihistaminer. De är dyrast, och bäst. Aerius är snäppet bättre tycker jag men Kestine kan man köpa receptfritt.

Tyvärr måste man själv ligga på och styra en hel del om man ska få någon hjälp från vården. Du får avgöra hur du vill göra. Men vill du att de ska kolla olika allergier så måste du säga det och be om det! :-)

Du kan också gå till en bioresonansterapeut och göra allergitest (där kan du också behandla allergierna om du vill och har råd).

Jag tror att man kan se resultat hyfsat fort när man utesluter mat om man verkligen får bort allt. Testa glutenfritt en vecka. Märker du ingen förbättring alls, testa mjölkfritt en vecka. Fortsätt med en vecka äggfritt. Det kanske inte är bästa metoden men jag tror att man oftast märker resultat ganska fort på den här typen av symptom.

Nässelutslag är helt klart en varningssignal och någonting verkar belasta din kropp. Jag tror att man ska ta såna här signaler på allvar och försöka hitta orsaken. Låter man det bara vara riskerar man att det blir värre och att man utvecklar nya allergier.

Lycka till!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-06-26 10:53 #23 av: [luneri]

Tack för informationen, jag får helt enkelt ta tag i det på allvar, men är bra på att skjuta upp sådant som har med sjukvården att göra... Det var bra tips, och det tackar jag för! :) 

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2013-06-26 11:05 #24 av: OlgaMaria

Ja det är drygt det där... Men det viktigaste är att du själv försöker lyssna till din kropp och lägga märke till hur du reagerar på olika saker. Du kan testa mycket på egen hand. Verkligen lycka till!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.