Kvalsterallergi

Kvalsterallergi

2010-02-22 15:38 #0 av: [Tassy]

Kvalsterallergi är en av de vanligaste allergierna och förväxlas ofta med andra typer av allergi, till exempel pälsdjursallergi. I denna artikel försöker jag reda ut begreppen och ta reda på vad som är vad.

Kvalsterallergi kallas ofta felaktigt för dammallergi, vilket är missvisande då de är kvalsten som finns i dammet som skapar reaktioner. Dammet i sig är ej allergiframkallande. Det är oftast vårat vanligaste kvalster, huskvalstret, som är boven. Huskvalster hittar man vanligen i varma fuktiga skrymslen och vrår. Sängen brukar vara ett mycket populärt tillhåll fär de små gynnarna, därför kan du med fördel strunta i att bädda igen sängen på morgonen! Låt den luftas i stället, ställ gärna en fläkt vid sängen som hjälper till att kyla ner och vädra.

Det är kvalstrens avföring som är allergiframkallande, varför man bör tvätta lakan och dyligt ofta, och gärna lägga sig nyduschad och renskrubbad då kvalster äter döda hudceller som trillar av oss i sömnen.

Kvalster trivs även till exempel i pälsen på djur, vilket kan göra att man felaktigt tror sig vara allergiskt emot djuret i stället. Andra favoritställen är soffor, mattor och dyligt.

Många skrönor påstår att det räcker med att vädra sängen och kanske stoppa huvudkudden i frysen ett par timmar, detta räcker dock inte för att hålla kvalstren i schack. Tvätt i minst sextio grader med jämna mellanrum är det enda som dödar kvalstren och tar bort allergenerna, även om de andra tipsen självklart hjälper till i viss mån.

Kvalsterallergi kännetecknas vanligen av försämring nattetid då man vistas i sängen, och besväran kan yttra sig som kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa, astma och eksem.

Om du tänker köpa någon produkt för att motverka kvalstrena så se till att det är ordentligt testat via medicinska studier, annars kan du bli grundlurad.

(Foto: Eric Erbe, digital färgläggning av Chris Prooley: USDA, ARS, EMU)


Anmäl
2010-02-24 00:07 #1 av: Mainebusters

Och i damm kan även finnas pollen och päls som framkallar allergi, förutom kvalster då.

När man gjorde pricktest så gjordes det även för kvalster och damm.. det är ju lite märkligt kan jag tycka.

Anmäl
2010-02-24 00:10 #2 av: [Tassy]

Pricktest för damm? Det låter lite konstigt ja, jag efterfrågade sådant test under min utredning, men fick till svar att det inte fanns för damm, bara kvalster, pollen, djurslag och sådant.


Anmäl
2010-02-24 00:11 #3 av: Mainebusters

Jo, det gjordes förut. Men som sagt allt ändras..

Anmäl
2010-02-24 00:17 #4 av: [Tassy]

Undrar vad det var dom testade, för damm i sig finns väl inte? det är väl samlat skräp som yr runt? Kanske man sa damm som samlingsnamn för flera tester?


Anmäl
2010-02-24 00:34 #5 av: Mainebusters

Ja, jag vet inte.. det var en prick för kvalster och en prick för damm..

Googlade lite, och fick fram att damm innehåller bla. fiber från kläder, födoämnesrester, papper och pälsdjursallergen. Samt mikroorganismer från virus, bakterier, mögel och kvalster.

Det kan jag nog hålla med om!

Anmäl
2010-02-27 20:13 #6 av: Peachtrees

Ni som har allergi, reagerar ni på olika sätt vid olika "situationer"?

Jag har haft kvalsterallergi sedan jag var runt 10 år. Riktigt starka reaktioner så får jag kli i ögonen, utslag på kroppen och det kliar. Detta kommer som oftast vid städ och speciellt då jag dammar.
Sådana problem får jag dock inte i sängen, men jag är oftast snorig och lite tjock i halsen efter jag sovit. Kan ni få så också?

Kan mycket väl vara något annat, men jag har börjat fundera på om det har med kvalster att göra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.