Födoämnesallergi/intolerans

Celiaki (glutenintolerans)

2010-02-22 12:04 #0 av: [Tassy]

Celiaki är en relativt vanlig sjukdom som verkar bli allt vanligare. Här kan du läsa om vanliga symptom, diagnostik och behandling.

Att vara glutenintolerant innebär att man är överkänslig emot glutenproteinet som finns i vete, råg och korn, vilket kan ställa till med en hel del trassel innan man vant sig vid mat som inte innehåller detta.

Celiakin kännetecknar sig hos barn via viktproblem och dålig mage, många ser undernärda ut och får så kallad ballongmage. Barn kan få problem med utvecklingen, och man kan få problem med humöret och känna sig deppig. Tonåringar kan drabbas utav blodbrist om de inte kommer under behandling. Vuxna kan få ytterligare symptom så som minskad fertilitet, vitamin och mineralbrist.

För att fastställa celiaki krävs dels att man tar en provbit av tunntarmens slemhinna via biopsi/gastroskopi, vilket innebär att man går ner via munnen med kamera och verktyg för att titta och ta provbiten. Detta kan upplevas som obehagligt utav en del.

Behandlingen går ut på att undvika intag utav gluten helt och hållet. Eftersom celiaki skadar tarmluddet permanent så är det en livslång sjukdom då detta inte nybildas, vilket innebär att man bör leva på en glutenfri kost livet ut.


Anmäl
2010-02-24 00:13 #1 av: Mainebusters

Måste vara hemskt för dem som har det.. när vi hade barn hemma med gluten, så fick de med sig fikabröd m.m. hemifrån så de kunde äta hemma hos oss om inte jag hade något hemma som passade.. och det såg inte så aptitligt ut.

Anmäl
2010-02-24 01:28 #2 av: Loucar

#1 Finns massor med gott fikabröd man kan baka som ser aptitliga ut till de med glutenintolerans, däremot kan matbrödet vara knepigt att få till.

Anmäl
2010-02-27 16:26 #3 av: Tinwe

Min pojkvän har gluten, så länge man anpassar sig till rätt bröd osv så är det inte så jobbigt :) Dock kan han slarva ibland.. :/

Anmäl
2010-02-28 12:41 #4 av: Ricko

Har själv gluten, även 2 av mina syskon. Är så synd när man ser andra äta t.ex choklad som jagej kan äta, eller massa annat gott.

Anmäl
2010-05-02 02:01 #5 av: [Tassy]

Jahapp, nu sitter jag och läser min egen artikel, med starka misstankar om celiaki. Rynkar på näsan Det trodde jag verkligen inte för en sekund skulle kunna drabba mig. Typiskt Skrikandes


Anmäl
2010-05-07 15:44 #6 av: Kalendula

Min mamma har en form av glutenallergi som inte påverkar tarmsystemet, utan huden. Hon tål inte ens produkter som är gjorda av andra glutenprodukter. Tex. stärkelsesirap, Maltodextrin, soyaprotein, etc. Nu misstänker vi att jag med har glutenallergi, men jag är inte heller speciellt dålig i magen. Utan får hemska, klådande utslag på huden, jag mår illa och är jämt trött. Och nu efter en glutenfri diet på 6 månader har jag gått över till "vanlig kost" igen och mår sämre än någonsin. Så jag ska snart ta prover för att se om jag verkligen har glutenallergi.

 

 

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2010-05-07 16:20 #7 av: [Tassy]

#6 Intressant att det inte påverkar tarmarna. Min far reagerar nämligen på gluten men har aldrig fått diagnos då man inte ser något på hans biopsier. Han får dock inte hudproblem och sådär utan har de klassiska magbesvären.


Anmäl
2010-05-07 16:46 #8 av: Kalendula

#7

Min mamma berättade att dom klassiska symtomen med problem med tarmen är vanligast bland glutenallergiker. Men dom som får problem med huden är ganska ovanligt och dom kräver "naturligt" glutenfria produkter. Där ligger marknaden efter väldigt mycket.

Så hon är väldigt begränsad i vad hon kan äta. Det finns typ en sorts glass, två sorters choklad, och 5 typer av lösgodis, en sorts soya, en sorts grädde. Sedan får hon mätta sig med vanlig mat kött, potatis, frukt och grönt. Men absolut inte ärtor och baljväxter som kan innehålla naturlig gluten. Att äta glutenfritt på tex McDonald´s går inte för att dom värmer brödet i samma grej som dom värmer allt bröd. Så för henne är det inte glutenfritt.

Jo, hennes tarmprov var bara fint, så läkarna trodde inte på att hon var glutenallergisk först förrän hon fick komma till en hudspecialist som tog prover på hennes eksem som visade på en svår form av glutenallergi.

Så just nu är jag väldigt orolig hur det står till med mig.

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2010-05-07 16:53 #9 av: [Tassy]

#8 Usha, det låter inte alls roligt! Förstår att du är orolig. Rynkar på näsan Glutenintolerans i sig är ju ett helsike, vad är inte då denna extramvariant som drabbat din mor? Men tur i oturen om du är intolerant är att du får hjälp av en fullfjädrad expert på ämnet (din mor) Glad


Anmäl
2010-05-07 16:55 #10 av: Kalendula

#9 ja, på sätt och vis är det skitbra om man säger så, för då kan jag liksom glida in på ett bananskal. Men vi hoppas ändå på det bästa, att det inte är precis lika allvarligt med mig. Men ändå.. Glad

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2010-05-07 16:57 #11 av: [Tassy]

#10 Ja precis Glad


Anmäl
2010-05-16 11:22 #12 av: Mainebusters

Nu börjar även jag fundera på om jag har glutenintolerans.. har ju IBS, men den senaste månaden så har magen varit totalt kaputt. Ska nog testa glutenfritt några dagar, så får jag se om det är någon skillnad. Det finns ju ett sjävtest på Apoteket, men det är ju inte helt tillförlitligt.

Anmäl
2011-01-16 20:16 #13 av: AnneN

Börjar misstänka att jag har blivit glutenintollerant Rynkar på näsan Är tydligen ganska vanligt bland personer med hypotyreos (låg ämnesomsättning) vilket jag har och nu har magen börjat bråka så fort jag äter bröd, pasta, mm.

Nu undrar jag hur är det med andra spannmål än de som räknats upp i artikeln = ris, havre & majs, innehåller de gluten?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-01-16 20:54 #14 av: riiffen

#13 Vad trist! :(
Allt du nämde ska vanligtvis gå bra iallafall.

Anmäl
2011-02-28 19:00 #15 av: Miralicia

#6/8  Dermatitis herpetiformis (DH) heter den variant av glutenintolerans som innefattar huden, går även under beteckningen hudceliaki. Vanligtvis så kan man se en påverkan på tarmarna, men inte alltid och den är oftast mildare än "normal" celiaki.

diagnostiseras på likannde sätt som vanlig celiaki, men kombineras även med biopsi från huden där man kollar efter antikroppar i huden.

Ärtor och baljväxter innehåller ingenting med gluten, så det finns ingen begränsning att äta det pga celaiki, utan i så fall finns det andra orsaker till att hon inte kan äta det - till följd av hudceliakin är det inte.

Det finns väldigt mycket som man kan äta även om man behöver äta naturligt glutenfritt.

(Äter själv natulrigt glutenfritt, pga veteallergi och/eller DH, oklarheter om exakt diagnos pga schabblande läkare och om jag skulle göra om med ordentlig utredning så skulle jag behöva äta gluten under ca 3 månader innan nya prover vilket inte är ett alternativ med tanke på hur dålig jag blir)

Anmäl
2011-03-05 11:12 #16 av: Kalendula

#15 Berätta gärna för mig varför min mor inte får äta ärtor o baljväxter då det har blivit strikt informerat om att dessa innehåller en liten mängd gluten, speciellt gröna ärtor.

Och jag kan tillägga att hon får fruktansvärda utslag o klåda av just ärtor.

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2011-03-08 07:38 #17 av: ann-louise79

Vad bra att det har kommit om glutenintolerans härGlad. Är själv drabbad av detta så kan man ge varandra tips och ideérFlört. Bor själv i Hagfors kommun i Värmland finns tyvärr inte så mycket att välja på här för oss som har glutenintolerans. Brukar passa på när jag är på en resa till Karlstad för där finns det mera utbud. Detta problemet började för mig hösten -02 när jag blev gravid med första barnet. Jag har varit till så många läkare och ingen har lyssnat på mig. Men till slut träffade jag rätt läkare (maj -10) som verkligen lyssnade på. Den bästa läkaren som jag har träffat under alla dessa årGlad. Så han skickade en remiss till Centralsjukhuset i Karlstad. De gjorde en gastrokopiundersökning. Så där fick jag svar att jag har glutenintolerans. ÄNTLIGEN har jag vunnit högsta vinsten!! Så nu börjar mitt liv att bli normalt igen så imorgon ska jag till en dietist. Ska till dietist för jag vill få lite tips och ideér för jag vill gärna gå upp i vikt och må lite bättre än jag gör nu. Väger bara 43kg. Om ni vill läsa om min 8år långa kamp med läkare är det bara att ni går in på min hemsida. http://ann-louise79.zoomin.se . Hemsidan upphör efter den 31/3. Men om ni vill fortsätta att följa mig så är det bara ni kontaktar mig så får ni den nya adressen!!

/Ann-Louise

Anmäl
2011-03-08 18:42 #18 av: [ElisabethYL]

Kul med en värmlänning här! (Bor själv i Årjängs kommun, men har bott i Munkfors tidigare.)

Skönt att du fick komma till CSK och fick ditt besked!

Anmäl
2012-12-01 18:07 #19 av: mayolica

Läste att någon hade skrivit att glutenintolerans kan göra att man blir sjuk av dofter? Jag har jättesvårt med dofter,kan bli väldigt sjuk av att andas in många saker som ifrån sej dofter?

~ mayolica ~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.