Annons:
Etikettkontaktallergi
Läst 41647 ggr
[Tassy]
2010-02-23 14:04

Aquagen Urticaria (vattenallergi)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är vattenallergi egentligen? Det låter ju synnerligen hemskt besvärande, här kan du läsa om vad det innebär att ha vattenallergi.

Vattenallergi innebär en form utav kontaktallergi, där huden är så känslig att man reagerar vid kontakt med vatten.

Detta kan innebära blåsor, sprickor, sår och avflagnad hud på det område som utsätts för vatten. Jag har dock aldrig hört talas om någon annan form av vattenallergi, som att man inte skulle tåla att få i sig vätskan.

Vattenallergi kan vara lindrig och lokaliserad till exempelvis händerna, men även så omfattande att hela kroppen drabbas med kraftig reaktion. I extrema fall kan dessa personer inte duscha i vanligt vatten.

DSC_6552.jpg

Jag personligen gissar på att huden i sig är så känslig att den torkar sönder av vattnet, eller att man får en reaktion på kemikalierna som kan finnas i framförallt stadsvatten, till exempel klor. Jag själv tål inte klor, och kan reagera på vatten med hög klorhalt.

Att smörja sig med en mild och allergivänlig kräm/salva efter kontakt med vatten kan lindra besvären en hel del. Själv använder jag mig utav Sterisols produkter som är både parfymfria och förebygger allergiska hudreaktioner. Dessa finns i vanliga dagligvaruaffärer.

Andra teorier om denna mystiska åkomma är att man reagerar på tryck, värme och kyla. Antihistamintabletter kan hjälpa emot klådan som eventuellt uppstår.

Det finns inget som heter vattenallergi i medicinsk mening än så länge, men uppenbarligen finns besvären, och förmodligen kommer man att veta mer inom en snar framtid då forskning pågår för fullt.

Annons:
Mainebusters
2010-02-24 20:46
#1

Jag kan få vattenblåsor i ansiktet om jag ansträngt mig väldigt, typ motionerat.. eller varit i värme.

bölja
2013-05-13 16:50
#2

Min son har drabbats av denna allergi. Jag lider med honom varje gång som han ska duscha eller jag kittlar honom. Han har varianten där man reagerar på tryck så han får utslag av ganska många saker. Jag hoppas bara att detta inte ska påverka honom allt för mycket när han börjar i skolan till hösten.

Upp till toppen
Annons: