Etikettfödoämnesallergi
Läst 2291 ggr
oddahviing
2015-04-30, 01:09

Multi-allergi, inflammation, viktuppgång etc.

Jag vill skriva ett inlägg om mina erfarenhet av vanliga och ovanliga multiallergier och kanske hjälpa någon på vägen till bättre hälsa. Det är verkligen inte lätt att tackla allergier, jag har kommit till flera punkter där jag varit så nedstämd och mått så dåligt att jag knappt ätit alls, min kropp har gått igenom mycket och det ena påverkar det andra, det blir inte så lätt att leva när man reagerar negativt på allt och symtomen är många. Jag har försökt förneka och leva som vanligt, tänkt att det bara var mitt huvud som spökade, men så var inte fallt. Jag ska berätta hur allergier har påverkat min kropp och vad jag gjorde för vinna tillbaka min hälsa.

BAKGRUND

Mina problem började i den tidiga tonåren, jag bodde inte i speciellt lyckliga förhållanden. Jag var en smart tjej och gjorde mycket bra ifrån mig i skolan, dessutom var jag självständig, kreativ och hade talang för många saker, speciellt att måla. Hemma bråkade mina föräldrar hela tiden och jag var sladdbarn. Jag var ensam mycket eftersom mina föräldrar var äldre, trött eller jobbade mycket och vande mig vid det, jag ville ha det så. Kinkig med maten har jag alltid varit, när jag var ung växte jag upp på i princip mjölk, pasta, köttbullar, bröd och smör + massor av kakor, godis och bullar. Jag var aldrig överviktig, trots att jag kunde äta 8 bullar om dagen utöver vanlig husmanskost så gick jag inte upp i vikt eller något sådant, jag mådde helt ok kroppslligt från vad jag kan komma ihåg, men otränad.

Problemen började med stress i skolan och massor av bråk med föräldrarna. Ätstörningar kom in i bilden, jag började äta jätte lite och mest bara frukt och yoghurt. Jag gick ner i vikt, under vissa perioder fastade jag och hade som lägst ett BMI på kanske 17.5, vilket inte är jätte lite men det gick snabbt. Mamma började undra hur hon skulle få mig att äta normalt igen och tog det på mina vilkor och då blev jag vegetarian och höll en ganska så stadig vikt, ibland gick jag ner och ibland gick jag upp, men höll mig på ett BMI runt 18. Jag åt då mycket quinoa, kikärtor, quorn, vegetariska biffar, ägg, mjölk och yoghurt. I början åt jag fortfarande kyckling och fisk men båda dem rök efter något år när jag kommit in i den vegetariska dieten, jag trivdes. 

Ätstörningarna var alltid där, men de var starkare i vissa perioder. Jag kommer ihåg en tid då jag inte åt på hela dagarna sedan åt jag bara massa frukt och någon mörk chokladbit under kvällen innan jag gick och lade mig för att sova. Min kompis som inte sett mig på kanske ett par veckor anmärkte min vikt det första hon gjorde när jag öppnade dörren, jag måste ha gått ner minst ett par kilo. 

FÖRSTA REAKTIONEN

Nu började problem etablera sig med min kropp… i skolan kunde jag inte koncentrera mig för jag började få kurrande ljud i magen trots att jag ätit. Kramper, förstoppning och oregelbundenhet på toaletten. Jag klagade för mamma, för sjukvården, för BUP som jag gick till regelbundet men ingen verkade ta mig på allvar, de trodde jag hittade på och att allt bara hade med min ångest att göra. Problemen blev värre och värre och ibland skippade jag klasser för jag pallade inte sitta där när min mage inte var tyst och bara gjorde ont. Skolan gick verkligen utför. Jag gjorde ändringar i kosten, men märkte inte mycket skillnad, därför måste jag fortfarande ha konsumerat det jag inte längre tålde. Jag åt fortfarande halvfabrikat som quorn och märkte efter ett tag att det gjorde saken värre, så jag slutade med det. Problemen var kvar. Tog bort gluten, bytte till laktosfri mjölk. Blev lite bättre, men jag verkade fortfarande äta sådant jag inte tålde. Mamma tyckte jag gnällde mycket, men när jag hade så ont och det förstörde hela min vardag så var det inte lätt att koppla bort.

FÖRSTA DIETEN

Den första dieten jag började följa i ett försök att helt eliminera mina problem var LCHF. Det var fantastiskt att det funkade, jag åt fisk igen men var annars helt vegetarisk. Jag gick upp endel i vikt, +10 kg, aldrig överviktig, men det var en vikt som inte passade min kroppstyp. Tyvärr slutade dieten att fungera efter ett tag och jag började må dåligt igen. Det slutade med att jag sket i allt, struntade i vad jag fick i mig för näring och slutade äta och började spy upp mat igen. Jag höll denna diet i något år eller så.

BESÖK HOS LÄKARE OCH TEST MOT ALLERGI

Nu mådde jag så pass dåligt att mamma faktiskt tog med mig till doktorn och jag insisterade på att testa mig mot olika livsmedel genom ett blodtest. Doktorn ville egentligen inte, hon sa att testerna kostade och antog antagligen att jag inbillade mig. När testerna kom tillbaka fick man sig en överraskning. Mamma ringde mig när hon fick dem och lät jätte orolig eftersom jag hade fått utslag på i princip allt jag testat mig mot förutom cashewnötter, soja, mjölk och vit fisk. Superallergisk mot katter, lite allergisk mot både häst och hund, mögel, pollen och gråbo. Jag började gråta för jag visste inte hur jag skulle klara vardagen. Jag fick ingen vidare hjälp från doktorn av någon anledning, det enda som någon nämnde i telefon var att jag kunde äta potatis med smör eftersom det var milt.

Jag började äta vitt ris, gjorde egen risgröt och bär. Det var i princip det enda jag åt. De där 10 kilona flög av rätt snabbt och jag mådde bra igen.

ÄNDRADE KOSTVANOR - IGEN

Den ovannämnda dieten fungerade inte i en längre period, jag behövde äta igen. Jag började äta i princip allt vegetariskt förutom ägg eftersom det hade jag blivit allergisk mot, men jag drack laktosfri mjölk och åt fisk. Cashewnötter var också säkter för mig, tog bort gluten helt men drack sojamjölk och inga halvfabrikat. Potatis, smör, frukt, grönsaker speciellt broccoli, kikärtor m.m. men jag kände mig aldrig riktigt ok, men fortsatte ändå äta så eftersom det iallafall var bättre än hur det var innan och jag gick inte upp i vikt och jag var hungrig kan jag ju säga. Jag åt såhär under något år kanske.

**JAG FICK NOG AV SYMPTOMEN - IGEN
**

Kom till en punkt då jag var helt slut i kroppen och hade ingen vidare hud och massor av utslag på ryggen som aldrig ville försvinna från det att jag började äta LCHF. Jag började då äta endast potatis, broccoli, smör/olivolja, örter och cashewnötter. Varje dag. Gick ner till min lägsta vikt någonsin. Vägde mig aldrig men min pojkvän anmärkte det och var orolig för mig, han sa att jag gått ner på gränsen för vad som är snyggt-smal, och han är ändå en sådan som tycker det är mycket snyggare med slanka människor. Jag var skittrött, åt inte tillräckligt och fick nog inte i mig nog med vitaminer men min mage blev bättre med tiden och därför fortsatte jag äta som jag gjorde eftersom jag mådde bättre i kroppen. Jag introducerade också mer quinoa, hirs och bönor innan nästa ändring…

FRUKTDIET

Efter en tid igen, fick jag för mig att ändra min kost igen i jakten på hälsa. Jag kom in på 80/10/10 eller high carb low fat vegan. Började äta massor av frukt och stärkelse eller enligt the banana girl diet med endast frukt. Svepte i mig smoothies och åt till bristningsgräns. Enligt denna diet kan man gå upp i vikt i början men sedan ska kroppen anpassa sig och man mår strålande efter något år. Well, det hände inte mig. jag tog mig ganska nyligen ut ur denna diet eftersom min hälsa aldrig varit så illa. All frukt och inget fett har fått mina naglar och hår jätte veka. Mitt hår är verkligen hemskt just nu, men det värsta var inte det. Jag gick upp betydligt i vikt och kunde inte gå ner trots att jag började ligga på ett stort kalori-minus och tränade intensivt, once again, det var inte det värsta. Min hy blev jätte jätte JÄTTE torr och jag fick angular cheilits i mungiporna, alltså inte bara en liten spricka, utan det var SÅR i mina mungipor som sprack varje gång jag talade. Jag hade jätte ont, och så hade jag i flera månader medan jag följde dieten och trodde det skulle ändra sig, min kropp skulle anpassa sig. Extrem trötthet och den värsta matsmältningen jag någonsin haft, började få jätte illaluktande gaser trots att jag ju faktiskt bara åt frukt! Det måste ha varit bakterierna i min tarm som festade på sockret från frukten jag inte tålde.

VÄNDPUNKTEN OCH LÖSNINGEN

Jag har googlat och sökt mycket om allergier och hur det påverkar viktuppgång och kemiska substanser i kroppen. Eftersom min tarm inte mår speciellt bra just nu är jag väldigt säker på att den är väldigt inflammerad (jag hade tagit test för det tillbaka i tiden och då var den det) och stressad. Inflammation gör inte kroppen väl och därför håller den på de reserver den kan, speciellt vatten för att läka kroppen. Det innebär också att man blir trött och oengagerad i livet. Jag har på grund av problemen jag fått, speciellt när jag följde 80/10/10 haft självmordstankar och "brainfog" under en mycket lång tid och knappt orkat göra någonting. Jag har inte kunnat lyssna på någon eller följt ett speciellt schema eftersom mina allergier är så blandade, men ändå så försökte jag. Jag är allergisk mot sådant som man normalt sätt inte brukar vara allergisk mot samtidigt som mjölk och soja alltid har gått bra och de är ändå stora allergiframkallare. Jag har kommit till insikt att jag måste lyssna på min kropp och försiktigt ta mig tillbaka till en elimineringsdiet för att återgå till livet och kunna fungera normalt. All frukt har jag tagit bort och därmed läkt ut min angular cheilitis, utslagen på min rygg har också börjat blekna. Jag är ute och springer och tränar nästan varje dag och är i bättre kondition än någonsin. Jag har nu en stadig vegansk diet på fullkornsris, quinoa, hirs, vissa grönsaker speciellt gröna blad och broccoli som jag alltid ätit. Rotfrukter, vissa bönor, linser, omega-3 rika oljor, avokado, nötsmör (mandel), ingefära, örtsalt, hampa protein m.m. och vet att jag får i mig alla näringsämnen jag behöver + tillskott B12 och D på vintern. Det gäller att återfå kroppen i balans och äta nog för att ge den en chans att hela inflammation som finns och jag tror att kommer man in i en balans så är chanserna stora att de diffusa allergierna med tiden försvinner. Jag är 100% på att mina allergier har kommit i och med den stressen jag gått igenom i livet, och därför är det viktigt att också ändra hela sitt liv så att man trivs, inte bara kosten.

'-Headlights on the highway-'

OlgaMaria
2015-04-30, 07:52
#1

Usch vad kämpigt du har det! Tusen tack för att du delade med dig!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Upp till toppen