Pollenallergi

Allergisk mot pollen men kan inte medicinera

2016-04-15 10:57 #0 av: [inevitably]

Hej!

Jag har sedan några år tillbaka dragits med pollenallergi under våren (särskilt mars till början av juni). Mina huvudsakliga symptom är andnöd, rosslighet, lätt nästäppa och lätt klåda i näsa, hals och ögon. Jag är alltså inte snorig eller röd, och jag nyser eller hostar inte. Den här säsongen har jag fått ganska besvärande andnöd vid flera tillfällen, och jag började på allvar överväga att medicinera.

Problemet är att jag har mängder av överkänsligheter både mot mat och tillsatser och har inte hittat en enda antihistamin med en ingredienslista som funkar för mig. Astmamedicinen jag fick utskriven innehåller mjölk (!) vilket jag absolut inte tål, och nässprayen innehåller citrat, vilket också går bort. Dessutom har jag problem med arytmi periodvis, och det gör mig också skraj för den luftrörsvidgande astmamedicinen som kan påverka hjärtat. 

Ni som har lätt astma eller pollenallergi med andnöd, vad skulle ni göra i min situation? Experimentera med mediciner som ni med stor sannolikhet skulle reagera illa på, eller bara försöka stå ut med symptomen? Om man har lättare andnöd (syrebristkänsla) utan att det piper i luftrören, är det i så fall riskfyllt att gå omedicinerad enligt er erfarenhet? Jag frågar här eftersom det är svårt att få ett svar från en läkare på de här sakerna.

Anmäl
2016-04-15 11:53 #1 av: OlgaMaria

Antihistaminer brukar innehålla laktosmonohydrat, är det det du syftar på? Det är fritt från mjölkprotein och laktoskänsliga brukar sällan reagera på denna lilla mängd. Har du prövat antihistaminer? Aerius eller desloratadin är vad jag tycker är de bästa (mest biverkningsfria).

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-04-15 12:47 #2 av: Ladydragon

Desloratidine Sandoz tabletter  är mjölkfritt och finns receptfritt på Apoteket

finns även astmamedicin utan mjölk ta och kolla i Fass

Flutide Nasal nässpray kan inte jag hitta att det innehåller citrat

tycker du verkligen borde ta och medicinera astma är inte att leka med och det kan bli riktigt illa om man har otur

Bricanyl och liknande astmamediciner brukar bara ha biverkan att man får hjärtklappning

Anmäl
2016-04-18 12:54 #3 av: Crissa

Tycker du ska gå till en allergiläkare, någon som är specialist inom området, jag tror inte att du är ensam om att vara allergisk mot mjölk samt vara beroende av att kunna medicinera rätt, en läkare ska kunna tala om för dig vilken medicin du ska använda. Dessutom så blir ditt hjärta påverkat av om du går runt med ständig andnöd så jag tycker verkligen du ska medicinera din astma.

Anmäl
2016-05-04 16:34 #4 av: [inevitably]

#1 Ja, jag har testat antihistaminer, och som jag skrev så har jag inte hittat en enda med en ingredienslista utan saker som jag inte tål. Tyvärr. När det gäller laktosmonohydrat så var det precis detta ämne som astmamedicinen innehöll, men eftersom jag inte vill ta några risker med mjölk så går det bort. Jag har läst olika uppfattningar om ifall det är ett problem för mjölkproteinallergiker eller inte. I en astmamedicin borde väl pulvret förekomma i större mängd än i ett litet antihistaminpiller dessutom?

#2 Jag ska kolla i fass efter en annan astmamedicin. Problemet är alltså att det inte bara är mjölk jag inte tål, utan en uppsjö andra saker också. Tack för tipsen på produkter - jag ska kolla upp dem.

#3  Det du skriver låter verkligen rimligt. Jag har varit hos en allergiläkare, men tyvärr råkade han vara den sämsta och okunnigaste läkare jag någonsin haft oturen att träffa, och därför fick jag ingen hjälp med någonting utöver det jag redan visste. Jag får kanske egenremittera mig själv till en annan mottagning än den jag var på. På vilket sätt påverkas hjärtat av att gå runt med andnöd? Jag kände inte till det. 

Hittills har jag gått omedicinerad, och det har inte resulterat i någonting farligt, utan bara dagligt obehag.

Anmäl
2016-05-07 23:57 #5 av: Eron33

Jag har nu fått Flutiform utskrivet mot astman och vad jag förstår så ska den inte ge hjärtklappning. Jag har inte fått det, den intas 2 ggr per dag och jag behöver bara ta till bricanylen nån gång ibland. Vad den innehåller vet jag inte! Men den har funkat bra på mig och jag fick den rekomenderad av en släkting som har betydligt värre allergi än mig! Och hon är supernöjd och har blivit av med massor av biverkningar med den framför en massa andra mediciner som hon haft!

Anmäl
2016-05-08 14:05 #6 av: [Iannsofie26]

Hej. När jag vakna i fredags motse var jag röd och svullen under ögonen och det klia mycket är röd än vid ögonen och kliar. Kan det va så att jag har fått nån allergi?

Anmäl
2016-05-08 15:10 #7 av: OlgaMaria

#6 Ja visst kan det vara det. Finns ögondroppar på Apoteket som hjälper. Kan också vara ögoninflammation men då brukar ögonen vätska och vara lite.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-06-14 13:53 #8 av: Agafia

#4 . Att gå med andnöd som resulterar i att blodet inte är 100% syresatt är inte att rekommendera . Hjärtat är inte det enda organ som påverkas av det , hjärnan
Så till vida att det kan utlösa en stroke .
Se till att kolla upp det med Astma mottagningen i ditt upptagningsområde , de bör kunna hjälpa dig . Jag själv föredrar att kunna andas o syresätta mig än att få
Problem med min mjölkproteinallergi , det handlar om att välja .... Pest eller kolera 😉

Anmäl
2016-06-15 10:16 #9 av: Crissa

Jag tycker att du ska ta kontakt med en riktig allergiläkare. Jag vet inte var i landet du bor men om du bor i Sthlm har jag en bra att rekommendera. Om inte så sök på nätet efter allergimottagning/läkare, de flesta har så man kan skriva en egen remiss och behöver inte ens gå via VC. Jag är helt säker på att det finns flera som har samma allergier som dig och som kan medicineras. Lycka till. :)

Anmäl
2016-08-10 23:02 #10 av: The_pearl

Börja använda msm! Väldigt effektivt mot allergier!
Jag skriver i en tråd som kanske inte är aktuell. Men kan iaf tipsa om det.
Jag tog msm under senvintern. När pollen börjar komma får jag jättebesvär i bihålorna och åker på ständiga bihåleinflammationer.
I år är det första året som jag inte gick med det kroniskt från februari till nu.
Jag hade en vecka i år där jag fick bihåleinflammation som sen la sig efter lite mer en vecka. Sen inga allergiska problem alls nästan.
Så prova msm.
Behandlar även hunden med det som är superallergisk.
Hon är mycket bättre också!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.