Annons:
Etikettpersonliga-berättelser
Läst 29638 ggr
[Tassy]
2010-02-23, 13:58

Min berättelse om äggallergi

Här kommer min personliga berättelse om hur det var att insjukna i äggallergi som vuxen människa.

Äggallergi är en klassisk småbarnsallergi som ofta debuterar mycket tidigt. Tack och lov finns möjligheten att allergin växer bort med åldern, dock inte alltid. Självklart kan även vuxan drabbas, då brukar allergin vara något svårare och livslång.

Själv drabbades jag i vuxen ålder, och det med besked. Jag har alltid varit känslig för ägg, men viftat bort det med min känsliga mage och att ägg är hårdsmält. Allergier drabbade ju inte mig, trots att hela släkten är allergiker. Ja, det dumma resonemanget ser ni ju själv. Hur som helst tog jag inte detta på allvar, och under en period började jag äta mycket mera ägg än normalt, och struntade i min bråkiga mage.

En kväll låg jag plötsligt dubbelvikt och kved, svetten rann och jag skakade våldsamt. Inte förstod jag varför heller. Illamåendet var fruktansvät och jag fick migrän. Då beslutade jag mig för att åka in på sjukhuset. Direkt möttes jag av frågan om jag ätit något konstigt, men nej sa jag, och hade inte en tanke på att ägg finns i allt möjligt. Jag fick smärtstillande och fick åka hem.

aegg.jpg

Problemen fortsatte av och till, och slutligen började jag inse att jag var allergisk. Ganska precis i samma veva började jag få våldsamma uppkastningar om jag åt ägg, och blev nu snabbt dålig av produkter som det fanns ägg i. Sen gick allt fort. Utredningar gjordes och man hittade flera allergier, men inget spår av någon äggalergi på minsta lilla prov. Läkaren slog dock fast att jag var äggallergiker, och när svininfluensan var som mest på tapeten nekades jag vaccinet på grund av min allvarliga allergi.

Idag kan jag inte gå förbi ett bageri utan att få nässelutslag som ett brev på posten, och halsen tjocknar medan tårarna och näsan rinner. Skulle jag få i mig ägg skulle jag riskera att drabbas av anafylaktisk chock.

Medan jag krokar runt äggkartongerna i mataffärerna och flyr bagerier så fort jag känner lukten så syns fortfarande inte ett spår av äggallergi på något prov. Väl värt att tänka på - lita alltid på kroppen, inte på provsvaren!

Annons:
LinaK
2010-02-25, 17:05
#1

Mycket intressant att läsa! Och det låter inte ALLS roligt. Ägg används ju till så mycket..

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Tassy]
2010-02-25, 17:13
#2

Absolut. I början höll jag på att bli tokig på allt ägg överallt. Ta bara en sån sak som ströbröd som kan innehålla ägg, som finns i så mycket. Ta alla färsrätter till exempel. Eller choklad som kan innehålla spårämnen.

Men roligast av allt var ändå när jag på skojs skull läste på marängpåsarna på Ica, inte en enda innehöll ägg Cool

LinaK
2010-02-25, 17:15
#3

#2 Ja ibland kan man bli positivt övreraskad Skrattande

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Tassy]
2010-02-25, 17:18
#4

#3 Du skulle bara veta hur mycket man kan gå ner i vikt på grund av alla godsaker man missar pga äggen. Bakverk, såser och allsköns grejor *optimist javisst* Cool

Maria
2010-02-25, 17:41
#5

En liten fråga när det gäller äggallergi. Är det hela ägget som framkallar allergin eller är det någon skillnad vad det gäller vitan/gulan?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Tassy]
2010-02-25, 18:18
#6

Det är hela ägget som framkallar allergin. Dock tror jag bara att man testar för äggulan, vill minnas att det stod så i mina papper iallafall.

Annons:
[BonnieL]
2010-02-27, 18:50
#7

Intressant! Är själv allergisk mot ägg, har varit det sedan jag föddes.

Får alltid ha med mig min spruta pga att allergin är så allvarlig + att skolan jag går på har gjort fel mat till mig 3 ggr, vilket har slutat i ambulansfärd till sjukhuset. Obestämd

Maria
2010-02-27, 18:54
#8

#6 Ja, för annars så borde man kunna äta marängerTungan ute

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Tassy]
2010-02-27, 18:55
#9

#7 Usha! Sådana fel får ju absolut inte förekomma, och 3 gånger är katastrof Rynkar på näsan

lodjuret
2010-02-27, 19:26
#10

#0 Intressant att läsa, man ska nog lita på kroppen istället för provsvaren verkar det som… men vad jobbigt att inte ens kunna gå förbi ett bageri utan att få nässelutslag.Rynkar på näsan

#7 Det var väldigt dåligt av skolan att göra en så miss, som absolut inte får göras. Hoppas det inte händer igen.

Själv är jag allergisk mot ägg. När jag var liten och var i kontakt med ägg så blev jag helt rödflammig i ansiktet. Så jag har alltid hållt mej ifrån ägg hela tiden. Jag har en spruta med mig i medicinväskan när jag åker bort ifall jag skulle få i mig ägg.

men nu förtiden kan jag gå in till nån som lagar ägg utan att reagera nästan alls.

[Tassy]
2010-05-24, 17:36
#11

#8 Vanliga maränger går finnemang om man köper i affären, de är gjorda på skummjölkspulver Flört Men på bageriet och hembakta maränger får man passa sig desto mer för!

Min äggallergi eskalerar hela tiden, fick ju en anafylaktisk chock för några veckor sedan då jag gick in på ett köpcenter med restaurang som tillagade ägg i andra änden av byggnaden.

Snart vågar jag knappt röra mig ensam i stan, det räcker med att någon typ steker ägg med öppet fönster och jag går förbi… Skrikandes

Förut har jag kunnat äta kyckling med magont och illamående som följd, har därför uteslutit kyckling ur kosten också. Provade dock en liten tugga för ett tag sedan, och kaskadspydde inom en minut och var darrig och svag samt yrslig i flera timmar efteråt. Klarar dock av att hantera och tillaga kyckling än så länge.

Vet att jag har reagerat på dun när det hela började, sen dess har jag undvikit dun helt då jag fick svår andnöd redan då, undrar vad som skulle hända idag? Skrikandes

Sen blir allt tio resor värre nu under pollensesången har jag märkt, samt att jag är frutkansvärt lättpåverkad av stress som förvärrar allergin.

[YlvaP]
2010-05-29, 00:21
#12

Två av mina flickor hade äggallergi som bebis och växte ifrån det. men jag undrar om det inte är något ändå som spökar för ibland får minstingen (som var allergisk) röda märken i ansiktet och hon har utslag på kroppen med men jag tror inte dom kliar eller så bryr hon sig inte. Funderade på röd mat.

Jobbigt när barnen var små (runt 10-11 månader) och det var inte bara ägg utan mjölkprotein också och vete.

testerna dom gör här är iaf äggvitan så det känns konstigt att dom kollade gulan på dig.

[Tassy]
2010-05-29, 00:40
#13

#12 Det kan ha varit äggvita de testade för, jag fick inte se pappret själv så jag kan ha fattat fel. Det var så mycket på en gång.

Jo småbarn tenterar att få många saker samtidigt, vilket måste vara väldigt jobbigt och frustrerande! Tur att det brukar växa bort.

Annons:
DesK
2010-05-31, 19:49
#14

Intressant och lärorik läsning, som vanligt när du skriver Glad men usch så otäckt! Gråter

Désirée
Afghan lives matter

mieeow
2014-01-23, 15:55
#15

Jag har varit allergisk mot ägg hela min uppväxt, likaså min pappa. nu är jag 18 och har växt ifrån halva min allergi, bokstavligt talat alltså, haha. jag tål nu äggula men inte äggvita. 

så det kan vara olika vad man är allergisk mot. och eftersom de kommit fram till detta måste de ha kollat äggula och äggvita separat på mig, men ändå kollat båda… skulle jag gissa i alla fall.

Upp till toppen
Annons: