Annons:
Etiketttips-och-råd
Läst 7439 ggr
SHV-Pysen
5/29/15, 6:01 PM

Godis laktos/glutenfritt

Hej!

Håller på att anordna en fest, och några personer som kommer har specialkost laktos och gluten. Hade tänkt fixa en liten godisbit till alla (helst choklad) och för enkelhetens skull så är det bra om alla kan äta den, så det slipper behöva krångla med olika. Så till min fråga: finns det något vanligt godis i butik som  laktos och glutenintoleranta kan äta? Småbitar och inte stora chokladkakor då, alltså! Annan spec. kost är vegetarian, så inget gelatin kan det vara i heller.

Tack på förhand för svar!

Annons:
VildaVittra
5/29/15, 6:05 PM
#1

Chokladdoppade jordgubbar är ju hur gott som helst och ser lyxigt ut. Har du aldrig gjort det tidigare, så är ett tips att jordgubbarna ska vara helt torra innan du doppar dom i chokladen som smälts i vattenbad, annars kan den bli grynig.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Hoseok
5/29/15, 6:05 PM
#2

Du kan inte tänka dig att baka något, annars? Små bakelser? Då har du ju koll på vad som är i. :)

Maleficum
5/29/15, 6:11 PM
#3

Har ett recept på jättegoda chocolate chip cookies som är superenkla att göra som är laktos och glutenfria (de innehåller dock ägg).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Tjohalia83
5/29/15, 6:19 PM
#4

Godis som varken innehåller gluten, laktos eller animalier verkar vara svårt att hitta. Lista på veganskt (d.v.s. även laktosfritt) godis finns här:

http://www.vegokoll.se/vegolistan

Glutenfritt här:

http://www.matintolerans.se/2011/07/26/godis-utan-gluten-glutenfritt-godis/

Chips och popcorn är desto lättare att hitta som är fritt från både gluten och animalier.

De Bron gör en del godis som är fritt från både gluten, laktos och gelatin, men då finns ofta färgämne från löss, och nästan alltid bivax med i innehållet.

OlgaMaria
5/29/15, 9:21 PM
#5

Det finns ganska många "det beror på" när det gäller sånt här. Många som är känsliga för laktos klarar små mängder, som det brukar vara i choklad. Glutenintoleranta klarar ibland inte glukossirap som finns i många godissorter, men de flesta klarar det. Är man vetekänslig brukar det dock vara problem med glukossirap. Kung Markattas godis är vetefritt och mjölkfritt men innehåller gelatin. Troligtvis blir det bra om du väljer någon choklad.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

[LadyK]
5/29/15, 11:53 PM
#6

Är ju inte choklad men smågodis i alla fall. Störtgott och lite vuxensmak då det inte är så sött. Vi har det på Ica Maxi här hemma.

http://www.cloetta.se/nyheter/goody-good-stuff/

Choklad i större format som passar kraven finns också på Ica.

http://www.laktosfrichoklad.com/

Annons:
SHV-Pysen
6/1/15, 3:12 PM
#7

Tack alla för svar!

I vanliga fall hade jag nog bakat själv för enkelhetens skull, men av flera anledningar vill jag undvika det denna gång. Fått en del bra tips iaf, så tackar för det! Något av detta ska nog fungera!

Ladydragon
6/1/15, 11:51 PM
#8

Mitt råd är att innan du börjar fundera över vad du kan bjuda på så diskuterar du det med personerna som behöver specialkost 
att ha en öppen dialog där man hjälps åt tycker jag alltid är det bästa 

är man inte själv väldigt insatt intolerant/allergisk själv så är det så himla lätt att göra fel och det är inte kul att behöva må riktigt urdåligt för att det råkade bli fel 

tänk oxå på att speciellt vid laktosintolerant så finns det många olika namna för mjölk i innehållsförteckningarna och även ett flertal där ordet mjölk överhuvudtaget inte nämns trots att det är mjölk/laktos i produkten

Upp till toppen
Annons: