Etikettövriga-allergier
Läst 36718 ggr
[Tassy]
2010-03-07, 00:32

Parfymöverkänslighet

Parfymöverkänslighet är ett stort växande problem i dagens samhälle där precis allting ska lukta, och det ska vara mycket, och starkt. Gärna flera olika dofter blandade. Kort sagt en mardröm för allergiker. Här kan du läsa om vad det innebär att vara drabbad.

Parfymreaktionerna faller inom ramarna för överkänslighet, trots att man kan få allergiska reaktioner. Detta kommer sig av att det inte är just parfymen vi inte tål, utan innehållsämnena som kan finnas däri. Tål man inte liljekonvaljer faller det sig naturligt att man inte kan använda parfymer med liljekonvalj i. Att säga att man är parfymallergiker är ungefär som att man är pizzallergiker för att det är gluten i pizzan och man råkar vara glutenintolerant.

Parfymöverkänslighet kan vara både allergiskt och icke allergiskt betingat. Många reagerar enbart på den starka doften och får huvudvärk med mera, medan andra kan få riktiga allergiska reaktioner med andnöd, utslag, rinnande näsa/ögon etcetra. Astmatiker brukar också ha det jobbigt med parfym, oavsett om astman är allergisk eller ej, då parfym irriterar luftrören.

Så gott som allting utom specialprodukter innehåller idag parfym, oavsett om det är tvål, scampoo, tvättmedel, sköljmedel eller mer uppenbara saker som deodorant och sånt. Till och med te kan ge reaktioner. Parfymen är ju också konstruerad så att doften ska sprida sig och kännas av, vilket ju gör att allergiker kan reagera på långt håll. Är man tillräckligt allergisk kanske man inte ens kan gå in på tvättmedelsavdelningen i dagligvaruhandeln, utan får be någon annan att gå ärenden dit för att få tag i de parfymfria produkterna som finns där inne i virrvarret av dofter.

Har man en allergisk reaktion på parfym kan man ha den enorma turen att hitta en parfym med innehåll som man tål, medan astmatiker och icke allergiska överkänslighetsreaktioner kan ha det svårare eftersom reaktionen generaliserar den starka doften.

Man ska dock alltid vara försiktig om man reagerar på parfym, då det är koncentrat som kan leda till mycket kraftiga reaktioner om man inte är aktsam.

  • Redigerat 2021-05-25, 13:32 av Niklas
[Borttaget]
[Borttaget] 
2010-03-15, 13:48
#1

Inlägget är borttaget

Mainebusters
2010-03-15, 13:50
#2

Man kan väl även säga doftöverkänslighet? På våren när det luktar kobajs här ute på landet, då reagerar jag, och får stänga fönster och dörrar.

Aniara4
2012-10-17, 19:43
#3

Det är skillnad på doftöverkänslighet och parfymallergi, tycker jag. Jag är allergisk mot parfym, dvs samtliga vanliga parfymämnen ger mig utslag, klåda och otäcka blåsor. För mig är det relativt enkelt, står det parfym i innehållsförteckningen (eller parfum) kan jag inte använda produkten. Jag måste ha en en miniflaska med tvål i handväskan eftersom jag inte kan tvätta händerna på offentliga toaletter.

Däremot har jag inga problem alls med dofter i luften. Så länge det inte är ett sånt tätt moln i luften att det lägger sig på min hud, då brukar mina läppar klia och svullna upp så jag ser ut som värsta anknäbben.

silverhuldra
2012-10-18, 07:30
#4

Jag klarar inte av starka parfymdofter, men då är det min astma som ställer till problemet.

Mvh. Silverhuldra                                                                          

snigelpiga
2012-10-20, 17:34
#5

Jag får också astma känningar av parfymdofter. Kan inte gå att tvätta kläder i allmänna tvättstugor och har svårt att åka i buss och tåg.

Parfymdofter är stort problem i samhället, tycker jag också.

silverhuldra
2012-10-20, 21:07
#6

Problemet är nog att allt ska doffta nu för tiden, parfym, tvål, schampo, tvättmedel etc, det blir så mycket dofter.

Mvh. Silverhuldra                                                                          

[Borttaget]
[Borttaget] 
2012-11-03, 13:19
#7

Inlägget är borttaget

pistenbully
2012-11-05, 19:17
#8

Jätte bra tråd! Jag har funderat på detta ett tag, jag har bekanta som är parfymallergiker. Om vi tar den ena tex, denne tål ingen parfym eller parfymerade produkter i tvättmedel och liknande, men doftgranar i bilen går bra. Jag har länge funderat på hur det går ihop. Är det möjligt? Jag tvivlar inte på att denne är allergisk, jag tycker bara att det är lite konstigt. Kan det vara något i granarna som luktar som inte finns i det ovannämnda?

Aniara4
2012-11-05, 19:49
#9

"Parfym" är ju inte en enda sak, utan det är många olika ämnen (mer eller mindre naturliga!) som vi tycker luktar gott.

För mig skulle den stora skillnaden vara att doftgranarna inte kommer i kontakt med min hud, men även om man är mer känslig för luftburna dofter kan det ju absolut vara olika doftämnen i granarna och tvättmedlet.

Från början var det bara vissa parfymer jag inte tålde, och då noterade jag (precis som min mamma som också är parfymallergiker) att dyrare parfymer var värre. Det verkade vara så att ju mer naturlig doften var, desto mer allergisk blev jag. Billiga schampon och tvålar och sånt klarade jag av, men inte dyra exklusiva parfymer.

Det är ett faktum som jag använder mig av när jag blir tvungen att göra det obekväma att tala om för någon att jag inte kan vara i närheten av dem pga av hur de luktar (om jag inte kan flytta mig på något diskret sätt). Då kan jag säga "din parfym måste vara en fin sort, för jag är särskilt allergisk mot dyra parfymer och din reagerar jag ganska mycket på".

När jag gjorde lapptest mot parfym testade de inte alla doftämnen utan bara de tre vanligaste, och jag fick starka reaktioner på alla tre. Sen brydde man sig inte om att testa fler utan tyckte att jag märker ju vad jag reagerar på. Vilket är allt som doftar. Rynkar på näsan

pistenbully
2012-11-05, 19:57
#10

#9 hihi, det var ett mycket vanligt sätt att säga till någon att man är allergisk mot dennes parfym ;-) Precis läste att det berodde på vad parfymen innehöll, ville ändå kasta mig in och diskutera detta. Mycket hjälpsamt svar, jag tackar för det!

[ElisabethYL]
2012-11-05, 20:12
#11

#9 Jag måste också säga att det var ett väldigt vänligt sätt att säga att man inte tål deras parfym. Skrattande

[Borttaget]
[Borttaget] 
2012-11-05, 20:16
#12

Inlägget är borttaget

Namiko
2012-11-07, 08:06
#13

Jag är överkänslig mot parfym. Det var som värst i högstadiet då jag inte ens klarade av att använda milt parfymerad tvål. Fick eksem om jag kom i kontakt med parfymer.

Nu är det mycket mildare och jag har hittat några parfymerade produkter som jag tål. Parfymerat sköljmedel är dock fortfarande rena döden för mig. Har någon haft det på sina sängkläder och jag ska sova där så kliar det över hela kroppen sen.

Måste jag gå förbi rengöringsmedel eller tvättmedel i butiker så får jag hålla andan, annars får jag huvudvärk direkt och svårt att andas. Parfymavdelningen är ännu värre och jag har helt slutat gå till en butik i stan sen dom flyttade sina parfymer från ett lite avskilt hörn till ingången.

Hade även lite problem när jag jobbade som lokalvårdare, kunde inte använda vissa rengöringsmedel och var alltid röd om armar och händer tills huden vant sig vid rengöringsmedlen jag använde.

Jag kan dock vara runt parfymerade personer (så länge dom inte gått till överdrift och försökt dränka sig i dom) bara dom inte sprayar parfymen/hårsprayen i närheten av mig. Väntar även 10 minuter innan jag går in i ett rum där någon använt parfym.

En sak som jag tycker är bra med den här överkänsligheten är att jag bara behöver lukta på en produkt för att veta om jag tål den eller inte, så det är lätt att lämna produkter jag inte tål i butiken.

#8 Jag tål en del parfymerade tvättmedel, schampoon, tvålar och liknande, men inte doftgranar. Så det kan gå åt båda hållen.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

[Jasså]
2012-11-11, 07:35
#14

På senaste avsnittet av Fråga Doktorn på svt, så tog de upp detta som kallas Kemisk intolerans.

Ary
Ary 
2014-05-17, 21:40
#15

Någon som känner till doftfria/allergivänliga rengöringssprayer? Tål inte den jag har ngt vidare…..

OlgaMaria
2014-05-18, 20:53
#16

#15 Vad ska du rengöra? Man kan använda såpa, bikarbonat och ättiksprit till det mesta. :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Ary
Ary 
2014-05-19, 09:45
#17

Tack #16 Mest diskbänk och toalett. I toa har jag köpt en med citrondoft och det är lite bättre men inte någon riktig höjdare. Det får gärna vara någon  färdigblandad historia så man kan spraya på den snabbt var i kök som badrum. Räcker enbart såpa till golven eller ska man ha något annat också tror du? Känner mig rätt färdig med kemikalier i största allmänhet just nu och ska bara använda det i nödfall, som i ugnen typ.

OlgaMaria
2014-05-19, 17:42
#18

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Ary
Ary 
2014-05-19, 23:05
#19

#18 Tusen tack! Igen 😉

taylor__lambert
2015-11-05, 14:06
#20

bra tråd! jag reagerar väldigt starkt på parfymer och pollen (även under vintern då jag reagerar på barrträden). dock undrar jag, för jag ska ta prover om mina olika allergier, kommer det synas något där tro? De besvär jag får direkt är illamående som ofta leder till kräkningar, huvudvärk, trötthet och i vissa fall svårt att andas.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Ary
Ary 
2015-11-07, 09:21
#21

Jag hittade en garant sprayrengöring på Willys sedan som jag inte reagerar på alls nästan. Sedan har det nu gått 3,5 år sedan jag slutade röka och mat allergierna har börjat minska så jag hoppas att dofterna ska lugna sig med tiden.

Tesssan
2017-01-06, 19:26
#22

Hej Vilken tvål kan man ha i väskan om man inte tål tvålar på offentliga toaletter. Här aleppotvål och olivtvål vid rengöring av händer hemma. Hur förvara man tvål i en liten väska. Tack för ett bra inlägg. Mvh Tesssan

Namiko
2017-01-06, 20:06
#23

#22 Skär av en bit av en tvål och förvara i en förslutningsbar plastpåse kanske? Det behövs ju inte en hel tvål för det ändamålet.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Agafia
2017-01-08, 09:30
#24

#22 en större väska ?

[Forest]
2018-11-21, 21:38
#25

Jag får migrän av vissa parfymer och även vissa blommande inne växter. Tar inte in starka blomnande blommor då jag säkert skulle få migrän av dom. Dofft saker i bilen går fet bort. Jag bett folk stanna för att jag blir som åksjuk spyr o sen börjar huvudvärken som sen blir migrän. Tål annars parfymer men vissa tunga träiga parfymer får mig att må dåligt som dofft saker i bilen Jag har idag 2 fina porslinblommor när jag ser att det börjar komma en blom knopp så tar jag bort dom. Jag kan annars ha vissa toa lukter men inte alka många åker ut snabbt 😋

BlåPastell
2018-11-25, 20:20
#26

Vissa parfymer/dofter är värre än andra, och ingen tycker att det luktat gott när man dränkt sig i parfym.

Man bör tänka på astmatiker och allergiker i sin omgivning, särskilt i skolor och på arbetsplatser där det kan vara extremt.

https://www.youtube.com/channel/UClGM27x5NbIO8ODd7aW5I9Q?view_as=subscriber

NiklasTyreso
2018-12-22, 09:29
#27

Att tycka illa om parfym och starka dofter är inte allergi. Allergisk är man om immunförsvaret reagerar på dofterna med en överdriven immunologisk reaktion ex med utsöndringen av histaminer.

NiklasTyreso
2018-12-22, 09:38
#28

#22 Tvålkoppar är små lådor som man förvarar hårdtvålar i. Tvålkoppar säljs inte längre i de flesta Butiker men jag köpte 5 st på Åhlens så jag klarar mig resten av livet. Hårdtvålar är bättre för miljön då de inte innehåller vatten och flytande tvål är till stor del vatten som ska transporteras på lastbli, istället för att bara köra ut tvålen. Fler borde använda hårdtvålar för miljön och då skulle butikerna börja sälja tvålkoppar igen.

BlåPastell
2019-01-11, 22:17
#29

#28 Problemet med hårdtvålar är att bakterier förökar sig i dem och inte är liga hygieniska som pumptvålar. Tvålkoppar bör man även säkert hitta på nätet

https://www.youtube.com/channel/UClGM27x5NbIO8ODd7aW5I9Q?view_as=subscriber

Upp till toppen