Annons:
Etikettkontaktallergi
Läst 10676 ggr
[Tassy]
2010-02-22, 19:12

Nickelallergi

Nickelallergi är en form av kontaktallergi som kan uppstå vid känslighet mot metallen nickel som finns i bland annat mynt, smycken, dragkedjor och knappar.

Nickelallergi är nog den vanligaste kontaktallergin vi har idag, och siffrorna skjuter i höjden på grund av modetrenderna med piercingar och smycken överallt, som ofta innehåller just nickel.

Nicklet skapar en reaktion mot huden så kroppens immunförsvar går till anfall mot de berörda hudcellerna och förstör dem, varvid eksem, sårskorpor och vätskefyllda blåsor uppstår.

Denna typ av allergi uppkommer alltså via provokation, vilket innebär att det är något man kan drabbas av vid kontakt med metallen om man är känslig.

Nickelallergi är ett livslångt tillstånd och går ej att bota, därför gäller det att försöka undvika nickel i största möjliga mån. Apoteket säljer nickeltest som hjälper till att kontrollera ifall ett föremål innehåller nickel.

Om du måste ta i något som innehåller nickel finns särskilda vantar man kan använda för att skydda händerna ifrån direktkontakt med materialet.

På grund av den allt mer utberedda nickelallergin har man valt att införa regler som förhindrar många material från att innehålla allt för höga nickelhalter.

Risken för att drabbas utav nickelallergi avtar med åldern.

Annons:
Mainebusters
2010-02-24, 00:03
#1

Jag gjorde nickelallergi test för ett antal år sedan, då jag sysslade med montering av mobiltelefonbatterier. Vi som var känsliga fick remiss till hudkliniken. Där fick vi plattor på ryggen med ämnen under. Dessa skulle sitta tre dagar (tror att det var så) och sedan skulle dessa tas bort, och hade man då utslag efter ett dygn så hade man nickelallergi.

Vet inte hur man testar sådant nuförtiden, men någon kanske vet?

[Tassy]
2010-02-24, 00:07
#2

Jag tror att man testar nickel via pricktest vanligen nu, men även apoteket till exempel säljer självtester.

Mainebusters
2010-02-24, 00:08
#3

Ja, tekniken går framåt! Glad

[Tassy]
2010-02-24, 00:10
#4

Ja tack och lov! Glad

LinaK
2010-02-25, 17:04
#5

Jätte bra artikel =) Är själv nickelallergiker.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Upp till toppen
Annons: