Etikettallergier-hos-djur
Läst 11092 ggr
AnneN
2010-02-28, 00:40

Är din hund pollenallergiker?

Våren börjar närma sig sakta men säkert, de flesta av oss längtar efter den varma våren men för de som är pollenallergiker är våren en jobbig årstid. Visste du att även hundar kan vara pollenallergiker? Jo det är sant och inte alls speciellt ovanligt.

Pollenallergi hos hundar är vanligare än många tror, men tyvärr är det många som inte vet om att deras hundar är pollenallergiker.

Symtom

Några vanliga symtom är:

  • Klåda
  • Biter och slickar på tassarna
  • Rinniga ögon
  • Rinnig nos (snuva)
  • Nysningar

När utvecklas pollenallergin?

Precis som för oss människor så är pollenallergin årstidsbunden så de tider på året som det är mycket pollen i luften är den tid som det märks på hunden att den är allergisk.
Det kan ta ett tag att utveckla pollenallergi och oftast så dyker den upp då hunden är mellan 1-3 år.

Behandling

Man kan börja med att testa behandla med tabletter mot allergi om det är en mindre hund som inte har allt för stora problem. Man kan även bada hunden med klådstillande eller återfuktande schampo för att minska delen pollen som tas upp genom huden.

I svårare fall kan hunden behöva behandlas med kortison under pollensäsongen.

Kan man förebygga allergi?

Det enda sättet att förebygga pollenallergi är genom att inte avla på hundar som är pollenallergiker.

Allergiutredning

En allergiutredning tar tid. Misstänker du att din hund kan vara allergisk så ska du ta kontakt med en veterinär som då kan göra en utredning.
Först ska veterinären utesluta att klådan kan bero på parasiter (loppor, löss, skabb, mm), infektion eller foder. Sedan kan veterinären göra ett så kallat pricktest eller ta ett blodprov på hunden.
Pricktest kan visa vilken typ av pollen hunden är allergisk mot. Om man tar reda på exakt vilken typ av pollen hunden är allergisk mot så kan det i vissa fall gå att vaccinera mot allergin. I de fallen specialtillverkas ett vaccin som kallas hyposensvaccin till just den hunden.

pollen

Källa: Agria

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[aspie]
2010-02-28, 08:57
#1

Min hund är allergisk mot fyra olika hushållskvalster. Är det ngn som har erfarenhet av det? Det finns ju inga mediciner mot det utan endast vaccination som kostar skjortan och ska tas livet ut.

AnneN
2010-02-28, 11:58
#2

#1 Oj det låter inte roligt. Har ingen egen erfarenhet av den typen av allergi utan har bara läst andra som skrivit om det inne på de olika hundforumen här på iFokus.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[aspie]
2010-02-28, 13:11
#3

Oj tack1 Kanske tar mig en titt på något av hundforumen dåGlad

Upp till toppen