Annons:
Etikettallmänt-om-allergier
Läst 39932 ggr
[Tassy]
2010-02-23, 13:59

RAST test

RAST testet är den vanligaste inkörsporten till en allergiutredning. Komplicerat namn till ett simpelt prov, här får du veta vad RAST innebär.

RAST test är helt enkelt ett vanligt blodprov som vanligen tas ifrån armvecket. Provet används till att leta efter IgE-antikroppar som bildas vid allergi. Detta görs i ett särskilt lab, vilket gör att det kan ta några veckor innan man får provsvaren, dock brukar man redan vid första läkarbesöket kunna få bland annat antihistamin ifall symptomen är påtagliga. Det är helt ofarligt att ta antihistamin ifall man inte skulle vara allergisk, därför kan man med fördel behandla så snabbt som möjligt på läkares inrådan. Antihistamin brukar man behöva "äta in sig" på, vilket betyder att man behöver äta det under en längre period för att uppnå maximal effekt utav medicinen. Ibland kan det ta flera månader.

En del människor tycker att det är väldigt jobbigt att lämna blodprov, tala därför om för din läkare redan från början ifall du har besvär. Tala även med labbpersonalen som ska sticka dig, gjärna i förväg så kan de anpassa provet efter dig. De kan bland annat ordna så du får sitta för dig själv och lugna dig avskilt ifall det är jobbigt att sitta i väntrummet. De kan även ordna så du får ligga ner på en brits om det känns bättre. Om du rådfrågar på apoteket kan du även få emlakräm som du kan bedöva stickområdet med. Tala tydligt om ifall det är något du upplever som extra obehagligt så tar de extra hänsyn till det, de är vana. Känn dig absolut inte löjlig eller försök "bita ihop och låtsas som ingenting", det kan bli personalens värsta mardröm ifall du får för dig att svimma av Glad (det brukar jag göra). Då är det bra att redan ligga på en brits så man slipper slå sig och ställa till med oreda.

Själva provtagningen brukar gå snabbt och lätt, det tar bara några sekunder så är man klar.

På frågan om det gör ont så är det väldigt olika. Råkar de komma åt någon nerv så kan det givetvis göra ont, men vanligen spänner det bara lite i skinnet. Slappnar man av så brukar det gå bättre.

Fördelen med RAST är att man kan leta efter så gott som alla IgE-antikroppar i ett och samma prov. Pricktestet å andra sidan har ett mycket mer begränsat utbud. Kom dock ihåg att bägge proven inte är helt tillförlitliga, i slutändan är det dina symptom som är avgörande. Proven kan vara missvisande, i synnerhet födoämnestesten.

Annons:
Tezon1987
2011-12-04, 23:37
#1

Väldigt intressant, men vad står "RAST" för? Fullständig benämning menar jag.

[Tassy]
2011-12-04, 23:41
#2

RadioAllergoSorbent Test

Tezon1987
2011-12-05, 02:20
#3

Tackar! :D

Upp till toppen
Annons: