Etikettallmänt-om-allergier
Läst 78491 ggr
[Tassy]
2010-04-20, 13:42

Elektrolux Z9124 luftrenare

Här kommer en utförlig recension av den effektivaste luftrenaren jag kunde hitta på marknaden, som jag har testat hårt i diverse situationer. Höll den vad som utlovats tro?

Elektrolux marknadför sin produkt som en av de bästa luftrenarna på marknaden, med sin elektroniska näsa och låga ljudvolym så ska den vara något extra, och ja, jag kan faktiskt bara hålla med. Annars brukar jag såga de flesta produkterna som har pampiga beskrivningar med diverse löften, men inte den här gången. Oxygen håller verkligen vad som utlovats!

P10008290 copy.png

Hur är designen av produkten?
Den är snygg och smidigt designad. Väldigt lättanvänd och lättskött. Tyvärr ger den en plastig känsla, vilet jag inte hade väntat mig. Ett plus är den snygga och smidiga touchpanelen i fronten. Det finns även en väldigt smidig ficka för att förvara fjärrkontrollen, så minimeras risken att den kommer bort.

Är luftrenaren så tyst som utlovats?
Ja, det var en positiv överraskning. När den har gått igenom luften i ett rum så hör man den knappt i autoläget: Jag personligen klarar utan problem att sova med den intill huvudet utan att störa mig på den utan att ens ha ställt ner den på tyst läge. I det tysta läget hörs den inte om man inte verkligen ligger och anstränger sig.

Å andra sidan, skulle den fånga upp allergener så varvar den upp ordentligt och låter som en vanlig air condition, det blir rejält ös med andra ord. Vill man inte riskera detta medan man sover så gör man bäst i att ha det tysta läget aktiverat, då förblir den tyst.

**Försämras prestandan nämnvärt i "tyst läge"?
**Nej, jag tycker inte det. Jag hade väntat mig att den skulle kämpa både länge och väl eftersom den inte kan skynda på reningen av luften i det tysta läget, men det tog inte alls många extra minuter för den att rena luften utan att väsnas.

**Enligt andra recensioner så är lamporna i fronten irriterande, stämmer det?
**Nej, inte enligt mig. Visst blir det en snygg nattlampa som extra funktion, men blundar du så ser du inte lamporna om du inte har hela apparaten vänd mot ditt ansikte när du sover. Man ska nog vara väldigt petig om det ska bli irriterande.

**Vad kostar produkten och anser du att den är prisvärd?
**Jag köpte min luftrenare hos tretti.se, och då ingick frakten i priset. Jag betalade 2965:- och anser att det är ett fullt rimligt pris. Ett minus för den plastiga designen, men funktionellt så är den helt klart värd varenda krona. Jag hade kunnat tänka mig att betala mer eftersom den gör ett såpass bra jobb, så ja, den är prisvärd utan tvekan. Även förbrukningsvarorna är prisvärda. Ett kolfilter kostar ca 100:- och räcker i ett halvår. Med luftrenaren följer sammanlagt 5st kolfilter dessutom. Hepa-filtret sköljer man rent bara.

**Märker man tydlig skillnad där luftrenaren har används och inte, gör den ett bra jobb?
**Ja absolut, den fungerar utmärkt. Den renar precis allting, inte bara pollen och damm, utan även mat-os, parfym, djurallergener, kvalster, avgaser och cigarettrök.

Den kände till exempel av direkt när jag hade ätit skagenröra som ju innehåller massor av allergener. Inom kort lyste panelen ilsket rött och renandet var i full gång.

**Vad är bäst med denna produkt?
**Den elektroniska "näsan" är väldigt smidig, då luftrenaren själv känner av hur hårt den behöver jobba.

**Vad är sämst med produkten?
**Den känns lite plastig, och man måste vara noga när man riktar fjärrkontrollen, annars händer inget. Man kan inte rikta kontrollen ifrån sidan tyvärr, då vill den inte.

**Sammanfattning:
**Jag tycker att detta är en toppenprodukt som alla borde ha i hemmet, allergiker eller inte. Den renar luften snabbt och effektivt och sköter sig i princip själv, du behöver bara byta kolfilter en gång i halvåret och tvätta hepa-filtret. Jag rekommenderar Elektrolux Z9124 luftrenare starkt!

DesK
2010-04-20, 21:07
#1

Bra information! Jag saknar dock en uppgift om energiförbrukning och en uppgift om hur länge den behöver stå i ett rum för att rena luften. Jag antar att tanken är att den ska flyttas runt mellan rummen i bostaden.

Désirée
Afghan lives matter

[Tassy]
2010-04-20, 22:34
#2

Här finns ett produktblad för den som är nyfiken på mer specifik produktinformation Glad

Den renar upp till en viss volymprocent, sedan får man skaffa en till om man har behov av att rena ett större område. Jag tror inte att det blir så effektivt att flytta runt den mellan olika rum. Att jaga luft låter tidsödande Skrattande

NinniH
2010-04-21, 00:28
#3

En sådan lär nog definitivt flytta in hos mig. ^^


BirkenBalder's
Uppfödning av Dvärgvädur Rex
http://birkenbalders.eu

Cindy
2010-04-22, 17:14
#4

Den kyler och/eller fuktar möjligtvis inte luften också? *önsketänker*

Vänliga hälsningar
Cindy

[Tassy]
2010-04-22, 17:39
#5

#4 Yes, den kyler rummet medan den arbetar. Effekten blir lite som en ac, och vill du så kan du ställa den på hög hastighet hela tiden, då har du en fläkt på köpet Skrattande Tyvärr fuktar den inte, och inte torkar heller för den delen.

Cindy
2010-04-22, 18:01
#6

#5 Kyler räcker, I wants one!

Vänliga hälsningar
Cindy

[Tassy]
2010-04-22, 18:04
#7

Ska dock inte luras, ac var fel ordval av mig, men den fungerar som en fläkt. Den sänker rumstemperaturen med i snitt 4 grader på autoläget, och gasar man på fläkten så lär den ju kyla betydligt mer. Glad

Mainebusters
2010-04-29, 07:21
#8

Ska önska mig en sådan när jag fyller år.. men på vintern kanske jag inte vill ha kylning.  Kan den inte värma också? Flört

NinniH
2010-09-07, 15:37
#9

Nu står en sådan här i vårat sovrum och jag är redan nöjd med den trots att den kom igår!


BirkenBalder's
Uppfödning av Dvärgvädur Rex
http://birkenbalders.eu

[Tassy]
2010-09-07, 19:08
#10

härligt! Skrattande

NinniH
2010-09-13, 14:22
#11

Kan nu tillägga att denna luftrenaren verkligen är suverän!
Den har underlättat min allergi, särskilt för hö, såpass att jag faktiskt funderar att behålla sista kaninen som egentligen skulle säljas pga hö-allergin!


BirkenBalder's
Uppfödning av Dvärgvädur Rex
http://birkenbalders.eu

Erik72
2014-09-21, 22:08
#12

Hej. Jag köpte en sådan luftrenare för två dagar sen. Men märkte direkt att luften som kommer ut har en viss doft.

När jag tar ur hepafiltret och luktar på det så känner jag samma doft.

Har ni andra märkt något sådant?

Upp till toppen